
Poznaj najpopularniejsze sposoby przyrządzania jajek i wprowadź odrobinę urozmaicenia do codziennych śniadań.
Jakie są Twoje ulubione sposoby przyrządzania jajek? Czy chcesz poznać nowe przepisy, aby urozmaicić swoje śniadania? Zobacz nasze zestawienie najbardziej popularnych i najsmaczniejszych odsłon dań z jajek.
1. Jajko na twardo
Jajko na twardo to jajko w skorupce, gotowane w wodzie do uzyskania odpowiedniej twardości. Określenie 'na twardo’ odnosi się tutaj do konsystencji białka oraz żółtka jajka, które po ugotowaniu są zwarte i mają stałą postać.

Przepis na jajko na twardo
Włóż jajka do garnka lub rondelka i zalej zimną wodą tak, aby pokryła jajka na około 2 cm. Wstaw i gotuj 10-12 minut od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pęcherzyków na jej powierzchni). Następnie zalej zimną wodą i zacznij obierać.
Czytaj również: Jak ugotować jajko na twardo?
2. Jajko na miękko
Jajko na miękko rozpoznamy pod ściętym białku i lejącym się żółtku. Ten sposób przyrządzania jajka może sprawić trudności, jeśli chcemy uzyskać idealną konsystencję.

Przepis na jajko na miękko
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. Przygotuj rondelek lub garnek, w którym wszystkie zmieszczą się na jednym poziomie. Zagotuj w rondelku wodę. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz gaz i po kolei delikatnie za pomocą łyżki umieść jajka w wodzie. Pamiętaj, to bardzo ważne, aby włożyć jajka łagodnie, gdyż w przeciwnym razie mogą popękać. Gotuj 3 minuty.
Czytaj również: Jak ugotować jajko na miękko?
3. Jajecznica
Zmieszane i rozmącone jajka, doprawione solą i pieprzem, usmażone na maśle. Tak w skrócie można opisać jajecznicę. Jajecznica jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu składników ani nakładu czasu. W podstawowej wersji idealna na szybkie i pożywne śniadanie.

Przepis na jajecznicę
Jajecznica to w prostych słowach rozmącone jajka podsmażone na patelni. Roz grzej lekko patelnie i roztop łyżkę masła. Jajka robij do kubeczka, dopraw solą i pieprzem. Przelej na rozgrzane masło i rozmąć jajka do momentu aż się zetną.
Jak przygotować idealną jajecznicę?
Zobacz, jakich błędów unikać, jeśli chcesz przygotować idealną jajecznicę.
4. Omlet
Omlet to danie, które przygotujesz z wymieszanych, jednak w przeciwieństwie do jajecznicy, nie roztrzepanych jajek. Smażony na patelni omlet, podawany jest zwykle złożony na pół. Do omletu pasują dodatkowe składniki takie jak wędliny, warzywa i ser oraz świeże zioła.

Przepis na omlet:
Potrzebujesz jajka, mleko, masło oraz sól i pieprz. To podstawowe składniki, aby przygotować pyszny omlet. Zmieszaj jajka z mlekiem w misce w proporcji 2 łyżki mleka na 1 duże jajko, dopraw do smaku i wylej na patelnię z lekko rozgrzanym masłem. Po kilku minutach obróć omlet na drugą stronę.
5. Frittata
Jest to danie, które w przygotowaniu przypomina omlet. Frittata, tak jak omlet, składa się z jajek, mleka oraz różnych dodatków oraz przypraw. Jednak w odróżnieniu od omletu klasyczną frittatę zapieka się w piekarniku, a jej składniki są ze sobą wymieszane.

Frittata jest smaczna gorąca, ale także, gdy ostygnie do temperatury pokojowej. W większym naczyniu można zrobić dużą frittatę, którą kroimy na kawałki, podczas gdy omlet podajemy jako jedną całość.
Przepis na frittatę
Jajka rozmieszaj z wybranymi składnikami i przypraw. Wstępnie podsmaż frittatę na kuchence, a po około 8 minutach przełóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na kolejne 8 minut.
6. Jajko sadzone
Jest to jajko wbite na patelnię bez uszkadzania żółtka, smażone na maśle na niewielkim ogniu. Gotowe jajko sadzone ma delikatnie ścięte białko i płynne żółto, które po nakłuciu apetycznie się rozlewa.

Przepis na jajko sadzone
Jajka delikatnie, tak, aby nie uszkodzić żółtek wbij na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju lub masła. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smaż na niewielkim ogniu do momentu ścięcia się białek.
7. Jajko w koszulce
Zwane również jajkiem poszetowym (z francuskiego „kieszeń”) lub pochodzącym ze staropolszczyzny określeniem perdut. Jest to jajko gotowane bez skorupki w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Białko jajka ugotowanego tym sposobem, powinno być ścięte, a żółtko płynne.

Przepis na jajko w koszulce
Zagotuj wodę w litrowym garnku, dodaj 2 łyżki octu. W międzyczasie wbij do miseczki jajko, tak, aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc i zamieszaj wodą tak, aby powstał łagodny wir. W środek tego wiru powoli wlej z miseczki jajko. Wyjmij po 3 minutach.
8. Jajko cocotte
Jajko cocotte to jajko przygotowane pojedynczo, w niewielkim żaroodpornym naczyniu, w kąpieli wodnej w piekarniku. Do zrobienia jajka cocotte można użyć kokilek ze szkła żaroodpornego, ramekinów, foremek ceramicznych lub specjalnych do jajek cocotte naczyń z pokrywką. Jajka cocotte można przyrządzać z różnymi dodatkami, takimi jak szpinak, ser, czy boczek.

Przepis na jajko cocotte
Jajko wbij do małej kokilki wysmarowanej masłem i przypraw. Włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut.
Sposoby przyrządzania jajek
Jajecznica, jajko na miękko, jajko na twardo, omlet, frittata, jajko w koszulce i jajko cocotte to najbardziej popularne sposoby przyrządzania jajek. Jajka są jednym z najbardziej ulubionych składników śniadań.