Zakwas chlebowy to baza dla doskonałego pieczywa czy pizzy. Z domowego zakwasu możesz sobie w domu upiec pyszny i zdrowy chleb. Zapach gorącego, chrupkiego chlebka w Twojej kuchni – czy już czujesz?
Zakwas na chleb – jak zrobić?
Aby przygotować zakwas na chleb potrzebujesz jedynie mąkę, wodę i trochę czasu. Tak więc, jeśli chcesz upiec sobie chleb z własnego zakwasu, zaplanuj to z wyprzedzeniem. W zależności od temperatury otoczenia zakwas chlebowy może być gotowy w przeciągu około 5 dni. Możesz go później przechowywać i rozmnażać, dokarmiając jak … bloba.
Zakwas na chleb – jakie składniki?
Z czego się robi zakwas na chleb? Wystarczy zwykła mąka pszenna. Można również użyć mąki pełnoziarnistej lub zmieszać różne rodzaje mąki. Jeśli chodzi o wodę, to lepsza będzie przefiltrowana i przegotowana. Podane w przepisie składniki są na 4 dni dokarmiania zaczynu.
Zakwas na chleb – potrzebne narzędzia
Do przygotowania zakwasu na chleb nie używaj narzędzi i pojemników metalowych. Wybierz szkło lub plastik. Aby namnożyć zakwas potrzebny będzie odpowiednio większy słoik lub pojemnik, gdyż zakwas będzie rósł. Jeśli pojemnik będzie niewystarczająco duży, zakwas rozpocznie ekspansję na zewnątrz. Wyparz i dokładnie umyj pojemnik, w którym będzie zaczyn.
Przepis na zakwas chlebowy
Składniki:
- 240 g mąki (w 4 porcjach po 60 g na 4 kolejne dni)
- 240 ml wody (również rozdzielona na 4 dni)
Przygotuj też:
- co najmniej 1 litrowy słoik szklany lub plastikowy pojemnik z przykryciem
- wagę kuchenną lub miarkę
- coś do mieszania
Przygotowanie krok po kroku:
Dzień 1 : Zmieszaj mąkę z wodą
Do słoika wsyp 60 g mąki i zalej 60 ml wody. Wymieszaj i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce.
Dzień 2 : Dodaj kolejną porcję mąki oraz wody
Do słoika dosyp kolejne 60 g mąki oraz dolej 60 ml wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Dzień 3 : Dodaj mąki oraz wody
Dokarmiamy zaczyn. Do słoika dołóż kolejne 60 g i 60 ml wody. Wymieszaj i odstaw w to samo miejsce.
Dzień 4 : Dodaj mąki oraz wody
Dokarmiamy zaczyn. Do słoika dołóż kolejne 60 g i 60 ml wody. Wymieszaj i odstaw w to samo miejsce.
Dzień 5 : Gotowe
Zaczyn powinien być gotowy.