Przygotowanie wydmuszek z jajek jest naprawdę bardzo łatwe. W kilku prostych krokach wykonasz wydmuszki na pisanki, z których można stworzyć piękne dekoracje i stroiki. To świetna zabawa, a więc, zaczynamy!
Aby zrobić wydmuszkę, przygotuj:
- Jajko
- Igłę
- Miseczkę
1. Wybierz odpowiednie jajko i je dokładnie umyj
Wybierz jajko, z którego wykonasz wydmuszkę. Do wykonania wydmuszek możesz użyć jajka kurzego lub przepiórczego. Weź pod uwagę kolor skorupki jajka, jeśli chcesz przygotować pisanki, gdyż ma to znaczenie w efekcie końcowym (ciemna skorupka jajka może przebijać przez farby). Dokładnie umyj jajko i sparz je we wrzątku. To ważne, aby je dobrze odkazić, ponieważ jajko będziemy przykładać do ust (nie chcemy zlizywać z powierzchni różnych zanieczyszczeń oraz, w najgorszym wypadku, bakterii Salmonelli).
2. Zrób dziurki na wierzchołku oraz spodzie jajka
Weź igłę, pinezkę, szpilkę lub inne ostro zakończone narzędzie. Może to być również nóż z ostrym końcem. Chodzi o to, aby dało się nim wykonać dziurkę na spodzie oraz wierzchołku jajka. Jednak im bardziej precyzyjne narzędzie (na przykład igła) tym lepiej, bo takim nie uszkodzi się kruchej skorupki jajka.
Przyłóż igłę do wierzchołka jajka i delikatnie pocieraj skorupkę w jednym miejscu tak, aby przebić się do środka. Gdy uda się przebić skorupkę stopniowo powiększ otwór. Powinien być wystarczająco duży, aby przeszła przez niego zawartość jajka.
3. Wydmuchaj jajko
Pochyl się nad miseczką i przyłóż do ust jajko. Zacznij dmuchać w jedną dziurkę tak, aby poczuć opór. Po chwili z drugiej strony jajka do miseczki zacznie wypływać jego zawartość. Dmuchaj do momentu gdy poczujesz, że jajko jest lekkie i puste w środku.
4. Umyj i osusz wydmuszkę
Dokładnie umyj wydmuszkę z resztek jajka. Możesz nalać niewielką ilość wody z mydłem do środka, a następnie delikatnie nim potrząsnąć, tak, aby dokładnie je wypłukać. Resztki wody możesz wydmuchać przez jedną z dziurek. Aby pozbyć się resztek jajka, możesz również wypłukać wydmuszkę w wodzie z octem.
Gdy uznasz, że wydmuszka jest czysta, połóż ją w bezpiecznym miejscu do wysuszenia. Ułóż ją otworem do dołu, aby resztki wody mogły wydostać się przez dziurkę na zewnątrz. W ten sposób wydmuszka szybciej wyschnie. Po osuszeniu, dla większej trwałości, wlej po niewielkiej kropelce kleju w miejsce dziurek. Brawo, wydmuszka gotowa!
Co zrobić z wydmuchanym jajkiem?
Jajko, które pozostało nam po wydmuszkach, możesz zużyć do przygotowania jajecznicy lub omletu lub przechować w lodówce. Nie wyrzucaj jajka, jeśli nie masz w planach go jeść, zamroź je na później.