
Tortille przygotowane z prostych składników w domu smakują wybornie. Przy odrobinie wprawy zrobisz tortillę szybko i zawsze, gdy masz na nią ochotę.
Choć placki tortilli dostępne są w wielu sklepach, warto spróbować smaku tych domowych. Przepis na tortille jest bardzo prosty. Spróbuj samodzielnie przygotować pyszne placki tortilli według prostego przepisu.


Tortilla pszenna czy tortilla kukurydziana?
Tortille to cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej. Są podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej, gdzie nadziewane są przeróżnymi składnikami. Tortille kukurydziane są zdrowsze, jednak nie brakuje zwolenników smaku tortilli pszennej.
Zobacz również:
Przepis na Tortille Kukurydziane
Tortilla pszenna – jak zrobić?
Do przygotowania tortilli pszennej będziesz potrzebować kilku prostych składników: mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, wodę oraz sól.
Przepis na tortillę pszenną
16 placków tortille
Składniki:
- 390 gram mąki (pszennej, uniwersalnej, tortowej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml oleju lub oliwy
- 80 ml wody
Przygotowanie:
1. Zmieszaj suche składniki
Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
2. Dodaj wodę oraz olej
Do suchych składników dodaj wodę oraz olej i wymieszaj około minutę. Po połączeniu składników zacznij wyrabiać gładkie ciasto.
3. Rozdziel ciasto na części
Powstałe ciasto podziel na 16 części. Na desce oprószonej mąką z każdej części uformuj placek. Nakryj je ściereczką i pozostaw na 15 minut.
4. Piecz tortille na patelni
Rozgrzej patelnię i piecz każdy placek do momentu, gdy od spodu utworzą się brązowe plamki. Przewróć placek na drugą stronę i piecz w ten sam sposób. Czynność powtórz z każdym następnym plackiem.
5. Przechowuj w zamkniętym opakowaniu
Aby tortille zachowały świeżość przechowuj je w zamkniętym opakowaniu. Dobra będzie plastikowa torebka na zip lub pojemnik z pokrywką.