Tortille kukurydziane to bezglutenowe placki, z których zrobisz chipsy, tacosy oraz inne dania kuchni meksykańskiej. Przepis na tortille kukurydziane jest bardzo prosty, sam spróbuj.
Zrób w domu tortille kukurydziane i przygotuj z nich meksykańskie dania. Potrzebujesz jedynie mąkę kukurydzianą oraz wodę.
Tortilla kukurydziana – jak zrobić?
Do przygotowania tortilli kukurydzianej przygotuj mąkę kukurydzianą, wodę oraz patelnię.
Przepis na tortillę kukurydzianą:
16 placków tortilli
Składniki:
- 390 gram mąki (uniwersalnej, tortowej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml oleju lub oliwy
- 80 ml wody
Przygotowanie:
1. Zmieszaj suche składniki
Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
2. Dodaj wodę oraz olej
Do suchych składników dodaj wodę oraz olej i wymieszaj około minutę. Po połączeniu składników zacznij wyrabiać gładkie ciasto.
3. Rozdziel ciasto na części
Powstałe ciasto podziel na 16 części. Na desce oprószonej mąką z każdej części uformuj placek. Nakryj je ściereczką i pozostaw na 15 minut.
4. Piecz tortille na patelni
Rozgrzej patelnię i piecz każdy placek do momentu, gdy od spodu utworzą się brązowe plamki. Przewróć placek na drugą stronę i piecz w ten sam sposób. Czynność powtórz z każdym następnym plackiem.
5. Przechowuj w zamkniętym opakowaniu
Aby tortille zachowały świeżość przechowuj je w zamkniętym opakowaniu. Dobra będzie plastikowa torebka na zip lub pojemnik z pokrywką.