DIYPodstawyPrzepisy

Jak Zrobić Domowe Tortille Kukurydziane?

Jak zrobić tortille kukurydziane

Tortille kukurydziane to bezglutenowe placki, z których zrobisz chipsy, tacosy oraz inne dania kuchni meksykańskiej. Przepis na tortille kukurydziane jest bardzo prosty, sam spróbuj.

Zrób w domu tortille kukurydziane i przygotuj z nich meksykańskie dania. Potrzebujesz jedynie mąkę kukurydzianą oraz wodę.

Tortilla kukurydziana – jak zrobić?

Do przygotowania tortilli kukurydzianej przygotuj mąkę kukurydzianą, wodę oraz patelnię.

Przepis na tortillę kukurydzianą:

16 placków tortilli

Składniki:

  • 390 gram mąki (uniwersalnej, tortowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju lub oliwy
  • 80 ml wody

Przygotowanie:

1. Zmieszaj suche składniki

Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.

2. Dodaj wodę oraz olej

Do suchych składników dodaj wodę oraz olej i wymieszaj około minutę. Po połączeniu składników zacznij wyrabiać gładkie ciasto.

3. Rozdziel ciasto na części

Powstałe ciasto podziel na 16 części. Na desce oprószonej mąką z każdej części uformuj placek. Nakryj je ściereczką i pozostaw na 15 minut.

4. Piecz tortille na patelni

Rozgrzej patelnię i piecz każdy placek do momentu, gdy od spodu utworzą się brązowe plamki. Przewróć placek na drugą stronę i piecz w ten sam sposób. Czynność powtórz z każdym następnym plackiem.

5. Przechowuj w zamkniętym opakowaniu

Aby tortille zachowały świeżość przechowuj je w zamkniętym opakowaniu. Dobra będzie plastikowa torebka na zip lub pojemnik z pokrywką.

Powiązane
DIYPodstawyPrzepisy

Jak Zrobić Domowe Tortille z Mąki Pszennej?

Przeczytaj również
Jak Zrobić Zakwas Na Chleb Domowy?