W sklepach znajdziemy mnóstwo różnych kosmetyków na bazie aloesu. Są to produkty, które oprócz aloesu zawierają też inne, niekoniecznie pożądane składniki, np. barwniki. Skąd wziąć produkt, który będzie w 100% naturalny? Można go zrobić w domu.
Aloes to sukulent, który przechowuje wodę w formie miękkiego miąższu w swoich liściach. Posiada on silnie nawilżające właściwości. Działa również przeciwzapalnie i antyseptycznie. Ze względu na swój bogaty skład pomaga regenerować skórę.
Na rynku kosmetycznym i farmaceutycznym dostępnych jest wiele produktów z aloesem. Jednak drogocenny i bogaty w składniki odżywcze miąższ można pozyskać w domowych warunkach. Na jego bazie w prosty sposób przygotujesz w 100% naturalny kosmetyk.
Zobacz również:
Co potrzebujesz, aby przygotować żel aloesowy w domu?
1. Aloes
Aloes zwyczajny (Aloe vera) jest rośliną, która jest raczej łatwa do uprawy w doniczce. W wielu domach aloes rośnie i osiąga imponujące rozmiary przy minimalnych zabiegach pielęgnacyjnych. Jeżeli uprawiasz aloes, przyjrzyj się jego liściom. To z nich pozyskasz miąższ, który jest głównym składnikiem żelu aloesowego.
2. Witamina C lub/i witamina E (opcjonalnie)
Jeżeli chcesz przechować żel dłużej niż tydzień, niezbędne będzie dodanie do niego konserwantów. Witamina C i E w formie sproszkowanej nie tylko zakonserwuje produkt, ale także wzbogaci jego właściwości.
Jak sporządzić żel aloesowy w domu? Potrzebne składniki i narzędzia
Przygotuj:
- Liść aloesu
- Sproszkowana witamina C lub/i witamina E (opcjonalnie)
- Łyżeczka
- Blender (chociaż można również wymieszać składniki ręcznie)
- Szczelny pojemnik na żel
Przepis na żel aloesowy w 3 prostych krokach
1. Pozyskaj miąższ z liścia aloesu
Odetnij liść aloesu. Umyj go dokładnie z zanieczyszczeń takich jak kurz. Przegotuj liść przez 10-15 minut, aby pozbyć się z niego żywicy, która może podrażniać skórę. Po osuszeniu, precyzyjnie i bardzo cienko obierz go ze skórki z jednej strony. Następnie za pomocą łyżeczki, wydrąż miąższ z obranej strony.
2. Zblenduj miąższ
Pozyskany miąższ przełóż do kielicha blednera lub do miski. Blenduj do momentu uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj konserwanty (opcjonalnie)
Jeśli chcesz przechować żel dłużej niż tydzień, dodaj do niego sproszkowaną witaminę C oraz E.
Na każde 60 ml żelu dodaj
- 500 mg sproszkowanej witaminy C
- 400 mg sproszkowanej witaminy E