KuchmykiPodstawy

Jak Zrobić Naturalny Zakwas z Buraków na Barszcz Czerwony?

Jak ugotować najlepszy barszcz czerwony?
Dieta wegańska, bezglutenowa.
10 min.
Łatwe

Dobry barszcz czerwony to soczysta barwa, odpowiednia konsystencja, aromatyczny zapach i wreszcie jego niepowtarzalny smak. Co stoi za tym wybornym smakiem barszczu, gdzie słodkość buraków przełamana zostaje lekką kwaskowatością? Jak wydobyć ten specyficzny aromat i kolor z buraków, aby przygotować najlepszy barszcz? Odpowiedzią jest zakwas z buraków.

Co to jest zakwas z buraków?

Zakwas z buraków czy też zakwas buraczany to sok, który powstaje w wyniku fermentacji buraków przez bakterie kwasu mlekowego. Ma postać klarownego, fioletowego płynu i może służyć jako baza do barszczu czerwonego, któremu nadaje charakterystyczny, kwaśny smak.

Przepis na zakwas z buraków (zakwas buraczany):

Składniki:

  • buraki
  • czosnek
  • woda
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • sól
  • dokładnie umyte i wyparzone naczynie na zakwas – może to być słoik szklany lub gliniany

Przygotowanie:

  1. Umyj, cienko obierz i pokrój na ćwiartki buraki
  2. Ułóż pierwszą warstwę buraków na dnie naczynia
  3. Dodaj zioła – liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
  4. Wyłóż następną warstwę buraków
  5. Zalej wodą z solą
  6. Dociśnij tak, aby pokrojone buraki były całkowicie zanurzone w słonej wodzie
  7. Przykryj i odstaw w ciemne miejsce na około 10 dni

Jak można użyć pozostałe po kiszeniu buraki?

Ukwaszone buraczki można zetrzeć albo wkroić do sałatki. Będą też dobrym dodatkiem w całości do obiadu lub jako przekąska.

 Zobacz również: Jak zrobić zakwas na chleb domowy?

Powiązane
Narzędzia

Co to jest minutnik kuchenny?

KuchmykiLess Waste

Jak Użyć Wodę Po Gotowaniu Makaronu?

DIY

Jak Zrobić Wydmuszkę z Jajka?

Przeczytaj również
Jak Zrobić Zakwas Na Chleb Domowy?