Dieta wegańska, bezglutenowa.
10 min.
Łatwe
Dobry barszcz czerwony to soczysta barwa, odpowiednia konsystencja, aromatyczny zapach i wreszcie jego niepowtarzalny smak. Co stoi za tym wybornym smakiem barszczu, gdzie słodkość buraków przełamana zostaje lekką kwaskowatością? Jak wydobyć ten specyficzny aromat i kolor z buraków, aby przygotować najlepszy barszcz? Odpowiedzią jest zakwas z buraków.
Co to jest zakwas z buraków?
Zakwas z buraków czy też zakwas buraczany to sok, który powstaje w wyniku fermentacji buraków przez bakterie kwasu mlekowego. Ma postać klarownego, fioletowego płynu i może służyć jako baza do barszczu czerwonego, któremu nadaje charakterystyczny, kwaśny smak.
Przepis na zakwas z buraków (zakwas buraczany):
Składniki:
- buraki
- czosnek
- woda
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
- sól
- dokładnie umyte i wyparzone naczynie na zakwas – może to być słoik szklany lub gliniany
Przygotowanie:
- Umyj, cienko obierz i pokrój na ćwiartki buraki
- Ułóż pierwszą warstwę buraków na dnie naczynia
- Dodaj zioła – liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
- Wyłóż następną warstwę buraków
- Zalej wodą z solą
- Dociśnij tak, aby pokrojone buraki były całkowicie zanurzone w słonej wodzie
- Przykryj i odstaw w ciemne miejsce na około 10 dni
Jak można użyć pozostałe po kiszeniu buraki?
Ukwaszone buraczki można zetrzeć albo wkroić do sałatki. Będą też dobrym dodatkiem w całości do obiadu lub jako przekąska.