
Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz bądź nie jesz jajek? Zrób naleśniki bez jajek! To się uda. Naleśniki bez jajek są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wypróbuj trochę inny przepis na naleśniki.
Naleśniki bez jajek – jak zrobić?
Czym zastąpić w przepisie na naleśniki jajka? W przepisie na naleśniki mleko ma za zadanie rozpuścić mąkę, cukier i nadać im strukturę. Woda doskonale zastąpi mleko, o czym przekonaliśmy się przygotowując naleśniki bez mleka z tego przepisu.
Przepis na naleśniki bez jajek:
4 porcje
Składniki:
- 130 gram mąki (uniwersalnej, tortowej)
- 375 ml mleka
- 30 ml oleju
- 15 g cukru
- Szczypta soli
- Olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Zmieszaj suche składniki
Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, sól oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
2. Wymieszaj mokre składniki
Do zmieszanych ze sobą suchych składników dodaj olej i mleko. Miksuj do uzyskania jednolitej rzadkiej masy. Dolej mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
3. Smaż na patelni
Gotowe ciasto naleśnikowe wylewaj na średnio rozgrzana patelnię w takiej ilości, aby naleśniki były cienkie. Smaż około 2 minuty z jednej i zdrugiej strony.