KuchmykiPrzepisy

Jak Zrobić Naleśniki Bez Jajek?

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz bądź nie jesz jajek? Zrób naleśniki bez jajek! To się uda. Naleśniki bez jajek są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wypróbuj trochę inny przepis na naleśniki.

Naleśniki bez jajek – jak zrobić?

Czym zastąpić w przepisie na naleśniki jajka? W przepisie na naleśniki mleko ma za zadanie rozpuścić mąkę, cukier i nadać im strukturę. Woda doskonale zastąpi mleko, o czym przekonaliśmy się przygotowując naleśniki bez mleka z tego przepisu.

Przepis na naleśniki bez jajek:

4 porcje

Składniki:

  • 130 gram mąki (uniwersalnej, tortowej)
  • 375 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 15 g cukru
  • Szczypta soli
  • Olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

1. Zmieszaj suche składniki

Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, sól oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.

2. Wymieszaj mokre składniki

Do zmieszanych ze sobą suchych składników dodaj olej i mleko. Miksuj do uzyskania jednolitej rzadkiej masy. Dolej mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta.

3. Smaż na patelni

Gotowe ciasto naleśnikowe wylewaj na średnio rozgrzana patelnię w takiej ilości, aby naleśniki były cienkie. Smaż około 2 minuty z jednej i zdrugiej strony.