
Klarowane masło to czysty tłuszcz bez dodatku mleka i masła. Jest doskonałe do smażenia, ponieważ nie przypala się tak jak zwykłe masło. Przygotowanie klarowanego masła jest bardzo proste. Możesz zrobić masło klarowane samodzielnie w domu.
Masło klarowane – jak zrobić?
Co to jest masło klarowane i czy można je zrobić w domu? W zwykłym maśle oprócz tłuszczu znajduje się jeszcze mleko oraz woda. Masło klarowane to po prostu sam tłuszcz z masła, bez dodatkowych składników. Masło klarowane kupisz w prawie każdym sklepie, ale możesz również je zrobić samodzielnie w domu.
Przepis na masło klarowane
Jak zrobić masło klarowane w domu? Aby samemu przygotować masło klarowane, wystarczy roztopić masło 82% i oddzielić tłuszcz od pozostałych składników masła. Tak przygotowane masło klarowane możesz użyć do smażenia zamiast oleju, jako sos lub bazę do sosu.
Składniki i narzędzia:
- Masło 82% tłuszczu w temperaturze pokojowej
- Rondelek lub niewielka patelnię
- Miseczkę
- Plastikowy pojemniczek na masło klarowane

Przygotowanie:
1. Roztop masło
Masło pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Postaw na najmniejszym gazie. Roztapiaj przez około 10-15 minut bez mieszania. Sprawdzaj, czy masło się nie przypala i czy topi się równomiernie. Na powierzchni powinna utworzyć się piana z mleka oraz wody. Nie mieszaj masła!
2. Zbierz pianę
Zdejmij rondelek z gazu i odstaw na 5 minut. Zbierz łyżką piane i przełóż ją do miseczki. Resztę piany zgarnij na bok i delikatnie przelej żółty tłuszcz z masła do pojemniczka. Ten żółty płyn to właśnie masło klarowane. Po całkowitym wystygnięciu pojemnik z masłem klarowanym przykryj i przechowuj w lodówce.
3. Używaj masła klarowanego do gotowania
Masło klarowane będzie doskonałe to smażenia i obsmażania. Możesz na nim zrobić jajecznicę, grzanki, ale także kurczaka czy pieczone ziemniaczki.