Masz nadmiar świeżych jaj? Przeczytaj, jak łatwe jest mrożenie jajek w foremce do kostek lodu.
Do mrożenia jajek potrzebny będzie odpowiedni pojemnik – rozejrzyj się za foremką lub tacką do mrożenia kostek lodu. Pozwala ona na uformowanie ze świeżych jaj zgrabnych, mrożonych kostek, które możesz przechowywać w zamrażalniku.
Mrożenie jajek w foremce do kostek lodu:
Składniki i narzędzia:
- Umyte jajka
- Miska i coś do mieszania
- Foremka / tacka do kostek lodu
- Folia spożywcza / aluminiowa do nakrycia tacki (jeśli brak przykrywki)
- Woreczki strunowe do mrożenia żywności
- Marker do opisania mrożonki
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski i delikatnie połącz białka z żółtkami
- Przełóż wymieszane jajka do pojemników
- Włóż do zamrażarki na 24h
- Następnego dnia wyjmij z foremki kostki i przesyp do woreczka
- Opisz woreczek nazwą produktu oraz datą