KuchmykiLess Waste

Jak Użyć Wodę Po Gotowaniu Makaronu?

Jak wykorzystać wodę z makaronu?

Mętna, mączna ciecz, która zostaje po ugotowaniu makaronu to interesujący składnik, który znajduje zastosowanie w profesjonalnym gotowaniu. Zamiast wylewać do zlewu, spróbuj użyć wody z makaronu do przyrządzenia spaghetti na miarę włoskich restauracji.

Jeżeli do tej pory nie poświęcałeś wodzie, która pozostaje po ugotowaniu makaronu żadnej uwagi, może pora to zmienić i przenieść gotowanie na wyższy level? Woda po makaronie jest mętna gdyż zawiera skrobię oraz sól. Wydaje się, że jest bezużyteczna, ale tak naprawdę jest doskonała do wielu zastosowań, na przykład w technice emulsyfikacji, którą stosują profesjonalne restauracje podczas przyrządzania makaronów spaghetti i fettuccine.

Jak wykorzystac wodę po gotowaniu makaronu?

Jak zachować wodę po gotowaniu makaronu?

Podczas odcedzania podstaw pod durszlak dodatkowe naczynie i zachowaj wodę z makaronu. Aby nie komplikować sprawy i nie brudzić następnego naczynia, możesz po prostu użyć specjalnych narzędzi do wydobycia makaronu z garnka i przełożenia na patelnie czy na talerze, pozostawiając wodę w garnku. Trzeci sposób to odlanie np. do szklanki wybranej ilości wody przed odcedzaniem makaronu.

Jak można użyć wodę po makaronie?

1. Woda z makaronu jako składnik najlepszego sosu

Dodaj trochę wody po makaronie do sosu, który przygotowujesz. Sos przygotowany w taki sposób nabierze aksamitnej i zwartej konsystencji.

Jak użyć wody po gotowaniu makaronu do emulsyfikacji?

Podczas emulsyfikacji substancja wodnista oraz oleista łączą się tworząc emulsję. Można w ten sposób nadać daniu przyjemną, aksamitną strukturę. Odlej pół kubka wody z makaronu. Następnie podczas duszenia dodaj ją stopniowo do sosu. Obserwuj jego konsystencje. Na początku po dodaniu wody z makaronu sos się rozrzedzi, ale gdy zadziała temperatura a woda wyparuje, sos nabierze odrobinę gęstszej, aksamitnej konsystencji.

Sposób ten jest łagodniejszy niż dodanie mąki kukurydzianej. Dodatek wody z makaronu, czyli skrobi, lepiej współgra z sosem pomidorowym oraz daniami, gdzie jest niewielka ilość sosu, jak na przykład spaghetti carbonara.

2. Woda z makaronu jako zagęstnik do zupy

Woda z makaronu może się sprawdzić, jeśli chcesz lekko zagęścić konsystencję zupy. Można użyć jej również jako podstawę do niektórych zup zamiast rosołu.

Woda po makaronie jako zagęszczacz do zupy

3. Woda z makaronu zamiast wody w recepturze na chleb domowej roboty

Jeżeli w Twoim przepisie na chleb domowej roboty pojawia się woda, zastosuj wodę po makaronie.

4. Ugotuj ryż na wodzie z makaronu

Możesz wzbogacić smak ryżu gotując go na wodzie z makaronu.

Powiązane
Narzędzia

Co to jest minutnik kuchenny?

Less WasteProdukty

Co To Jest Trend "Root to Stem"?

Less WasteProdukty

Czy Wiesz, że Łupiny Cebuli to Źródło Cennych Składników?

KuchmykiPodstawy

Jak Zrobić Naturalny Zakwas z Buraków na Barszcz Czerwony?

Przeczytaj również
Czy Wiesz, że Łupiny Cebuli to Źródło Cennych Składników?