Mętna, mączna ciecz, która zostaje po ugotowaniu makaronu to interesujący składnik, który znajduje zastosowanie w profesjonalnym gotowaniu. Zamiast wylewać do zlewu, spróbuj użyć wody z makaronu do przyrządzenia spaghetti na miarę włoskich restauracji.
Jeżeli do tej pory nie poświęcałeś wodzie, która pozostaje po ugotowaniu makaronu żadnej uwagi, może pora to zmienić i przenieść gotowanie na wyższy level? Woda po makaronie jest mętna gdyż zawiera skrobię oraz sól. Wydaje się, że jest bezużyteczna, ale tak naprawdę jest doskonała do wielu zastosowań, na przykład w technice emulsyfikacji, którą stosują profesjonalne restauracje podczas przyrządzania makaronów spaghetti i fettuccine.
Jak zachować wodę po gotowaniu makaronu?
Podczas odcedzania podstaw pod durszlak dodatkowe naczynie i zachowaj wodę z makaronu. Aby nie komplikować sprawy i nie brudzić następnego naczynia, możesz po prostu użyć specjalnych narzędzi do wydobycia makaronu z garnka i przełożenia na patelnie czy na talerze, pozostawiając wodę w garnku. Trzeci sposób to odlanie np. do szklanki wybranej ilości wody przed odcedzaniem makaronu.
Jak można użyć wodę po makaronie?
1. Woda z makaronu jako składnik najlepszego sosu
Dodaj trochę wody po makaronie do sosu, który przygotowujesz. Sos przygotowany w taki sposób nabierze aksamitnej i zwartej konsystencji.
Jak użyć wody po gotowaniu makaronu do emulsyfikacji?
Podczas emulsyfikacji substancja wodnista oraz oleista łączą się tworząc emulsję. Można w ten sposób nadać daniu przyjemną, aksamitną strukturę. Odlej pół kubka wody z makaronu. Następnie podczas duszenia dodaj ją stopniowo do sosu. Obserwuj jego konsystencje. Na początku po dodaniu wody z makaronu sos się rozrzedzi, ale gdy zadziała temperatura a woda wyparuje, sos nabierze odrobinę gęstszej, aksamitnej konsystencji.
Sposób ten jest łagodniejszy niż dodanie mąki kukurydzianej. Dodatek wody z makaronu, czyli skrobi, lepiej współgra z sosem pomidorowym oraz daniami, gdzie jest niewielka ilość sosu, jak na przykład spaghetti carbonara.
2. Woda z makaronu jako zagęstnik do zupy
Woda z makaronu może się sprawdzić, jeśli chcesz lekko zagęścić konsystencję zupy. Można użyć jej również jako podstawę do niektórych zup zamiast rosołu.
3. Woda z makaronu zamiast wody w recepturze na chleb domowej roboty
Jeżeli w Twoim przepisie na chleb domowej roboty pojawia się woda, zastosuj wodę po makaronie.
4. Ugotuj ryż na wodzie z makaronu
Możesz wzbogacić smak ryżu gotując go na wodzie z makaronu.