Gotowanie jajek na twardo wydaje się dziecinnie proste. Przedstawiamy sposób, który uczyni ten przepis jeszcze łatwiejszym.
Jeśli spróbujesz ugotować jajko na twardo tym prostym sposobem, nie tylko zyskasz czas i energię. Jajko ugotowane na twardo według tego przepisu nigdy nie będzie przegotowane i zbyt twarde. Spróbuj ugotować jajko w ten sposób na wyjeździe, na przykład pod namiotami lub kempingu, gdy korzystasz z butli gazowej. Zyskasz również, jeśli na co dzień oszczędzasz zużycie energii oraz czas w kuchni.
Jak taniej i prościej ugotować jajko na twardo?
1. Przygotuj jajka i naczynie
Jajka włóż do rondelka wystarczająco szerokiego, aby wszystkie zmieściły się na jednym poziomie. Zalej jajka wodą tak, aby przykryte były na około 2 centymetry.
2. Zagotuj jajka
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 30 sekund.
3. Odstaw na 12 minut
Zdejmij garnek z gazu, przykryj i odstaw na 12 minut.
4. Przelej jajka zimną wodą
Po upływie 12 minut przelej jajka zimną wodą i zacznij obierać.
Jajka na twardo ugotowane tym sposobem wychodzą w punkt. Białko jajka jest ścięte lecz delikatne. Żółtko jajka nabiera idealnej konsystencji. Jedno jest pewne! Stosując tę metodę jajka nie przegotujesz.