KuchmykiPodstawy

Jak Oszczędnie Ugotować Jajko Na Twardo?

Jak ugotować jajko na twardo?

Gotowanie jajek na twardo wydaje się dziecinnie proste. Przedstawiamy sposób, który uczyni ten przepis jeszcze łatwiejszym.

Jeśli spróbujesz ugotować jajko na twardo tym prostym sposobem, nie tylko zyskasz czas i energię. Jajko ugotowane na twardo według tego przepisu nigdy nie będzie przegotowane i zbyt twarde. Spróbuj ugotować jajko w ten sposób na wyjeździe, na przykład pod namiotami lub kempingu, gdy korzystasz z butli gazowej. Zyskasz również, jeśli na co dzień oszczędzasz zużycie energii oraz czas w kuchni.

Jak taniej i prościej ugotować jajko na twardo?

1. Przygotuj jajka i naczynie

Jajka włóż do rondelka wystarczająco szerokiego, aby wszystkie zmieściły się na jednym poziomie. Zalej jajka wodą tak, aby przykryte były na około 2 centymetry.

2. Zagotuj jajka

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 30 sekund.

3. Odstaw na 12 minut

Zdejmij garnek z gazu, przykryj i odstaw na 12 minut.

4. Przelej jajka zimną wodą

Po upływie 12 minut przelej jajka zimną wodą i zacznij obierać.

Jajka na twardo ugotowane tym sposobem wychodzą w punkt. Białko jajka jest ścięte lecz delikatne. Żółtko jajka nabiera idealnej konsystencji. Jedno jest pewne! Stosując tę metodę jajka nie przegotujesz.

Zobacz również:

Powiązane
PodstawyProdukty

Jak Przechowywać Jajka, Aby Zachowały Świeżość?

PodstawyPrzepisy

Jak Przygotować Jajecznicę?

Przepisy

Najlepsze Sposoby Przyrządzania Jajek. Omlet, Frittata, Jajko Cocotte

KuchmykiProdukty

Jak Ocenić, Czy Jajko Jest Świeże?

Przeczytaj również
Jak Gotować Jajka, Aby Nie Pękały Podczas Gotowania?