PodstawyPrzepisy

Jak Ugotować Jajko Na Twardo?

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajko włóż do garnka i nalej zimnej wody tak, aby w całości przykryć jajko. Gotuj przez 8-10 minut w zależności od rozmiaru jajka. Po ugotowaniu zalej zimną wodą.

Jak nie przegotować jajka na twardo?

Czas gotowania jajek będzie zależał od ich wielkości. Możemy przyjąć 8 minut na jajka w rozmiarze M, a 10 minut na jajka w rozmiarze L.
Lekko odleżane jajka lepiej się obiera, więc na jajko na twardo wybierz takie, które spędziło tydzień lub dwa w lodówce.
Dobierz odpowiedni rozmiar garnka do ilości jajek.
Jajka wyjęte prosto z lodówki będą się gotowały dłużej.

Powiązane
DecorDIY

Jakich Jajek Użyć Do Pisanek?

PodstawyPrzepisy

Jak Przygotować Jajecznicę?

Przepisy

Najlepsze Sposoby Przyrządzania Jajek. Omlet, Frittata, Jajko Cocotte

KuchmykiPodstawy

Jak Obrać Jajko Na Twardo?

Przeczytaj również
Jak Ugotować Jajko na Miękko?