Jajka na miękko to jedno z naszych ulubionych śniadań. Idealnie przygotowane jajko na miękko powinno mieć ścięte, lecz delikatne białko oraz ciepłe i płynne żółtko. Jak tego dokonać?
Wyjmij jajka z lodówki i poczekaj aż się ocieplą do pokojowej temperatury. W dopasowanym rozmiarowo do ilości i wielkości jajek garnuszku lub rondelku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz gaz i powoli za pomocą cedzaka lub łyżki umieść w garnku jajka jedno po drugim. Gdy wszystkie jajka znajdą się w garnku, zwiększ gaz i nastaw minutnik na 3-4 minuty. Po upływie tego czasu zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać ich twardnienie.
Co zrobić, aby jajko na miękko udało się za każdym razem?
Wyjmij wcześniej jajka z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Zimne jajka = dłuższe gotowanie. No i spore prawdopodobieństwo pęknięcia pod wpływem szoku termicznego.
Daj wolniejszy gaz, aby uspokoić wrzenie wody, do której wkładasz jajko. Nie wrzucaj go brutalnie, tylko z czułością, stopniowo zanurz w gorącej kąpieli za pomocą łyżki cedzakowej lub podobnego narzędzia. Gdy jajka znajdą się w garnku, zwiększ gaz.
Dopasuj rozmiar garnka do ilości jajek. Woda powinna przykrywać jajka na około 2,5 cm i nie powinny być maksymalnie stłoczone.
Po 3 minutach, wyjmij jajka i od razu polej zimną wodą, aby zastopować ich dalsze twardnienie.