Obieranie czosnku to czynność, która wielu potrafi wyprowadzić z równowagi. Jak szybko obrać czosnek, skoro cienka skórka łamie się, schodzi opornie i przykleja się do palców? Jest to możliwe, poznaj niezwykły trick.
Obieranie czosnku metodą potrząsania
Aby szybko obrać czosnek, rozdziel główkę czosnku na ząbki i włóż do pojemnika z pokrywką. Może to być słoik, metalowa puszka, plastikowe pudełeczko. Ważne, aby był to pojemnik około 10 razy większy od główki czosnku. Chodzi o to, aby dało się nimi porządnie potrząsnąć.
Potrząsaj zdecydowanie i energicznie pojemnikiem około 30 sekund. Po czymś takim skórka szybko i bezproblemowo oddzieli się od czosnku.
Obieranie czosnku metodą potrząsania według Marthy Stewart
Weź dwie średniej wielkości metalowe miski. Ważne, aby były tej samej wielkości. Włóż do jednej z nich rozdzielone ząbki czosnku, a następnie nakryj wieczko drugą metalową miską. Energicznie potrząsaj miskami około 30 sekund. Voila! Skórka została oddzielona od czosnku.