Niektóre przepisy, np. na majonez, krem lub lukier, wymagają surowych jaj. Aby nie ryzykować zatrucia bakteriami salmonelli, pasteryzuj jajka, zanim dodasz je do potrawy.
Pasteryzowanie jajek – na czym polega?
Pasteryzacja jaj to powolne podgrzewanie ich przez 3,5 minuty w temperaturze 60 stopni Celsjusza. W tej temperaturze giną patogeny mogące wywoływać choroby i zatrucia, jednak jest zbyt niska, aby ściąć jajko. Pasteryzowane jajka zachowują konsystencję, smak oraz właściwości surowych jaj, mogą być przechowywane w lodówce, a następnie bezpiecznie użyte do różnych przepisów.
Przepis na pasteryzowane jajka (w skorupce):
Jaja, które chcesz pasteryzować, powinny być świeże. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Składniki i narzędzia:
- Świeże jaja w temperaturze pokojowej
- Woda
- Rondel – wielkość dostosowana do ilości jaj
- Termometr do sprawdzenia wody
1. Przygotuj jajka
Jajka, które chcemy pasteryzować powinny być świeże i nieuszkodzone. Wyjmij jajka z lodówki około 20 minut przed pasteryzacją. Skorupka jajek w dotyku powinna mieć zbliżoną temperaturę do otoczenia. Zimne jajka, mogą się nie nagrzać równomiernie do temperatury, jaka jest potrzebna, aby zabić bakterie.
2. Podgrzej jajka
Umieść jajka w rondelku. Dopasuj wielkość rondla tak, aby jajka znajdowały się na jednym poziomie. Zalej jajka zimną wodą około 2,5 centymetra ponad poziom jajek. Zamocuj termometr na rondlu i sprawdź, czy na pewno jego końcówka znajduje się w wodzie. Utrzymanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe dla udanej pasteryzacji.
Na niewielkim gazie stopniowo podgrzewaj jajka, aż temperatura wody osiągnie 60 stopni Celsjusza. Nie pozwól, aby temperatura była wyższa niż 61 stopni Celsjusza. Jeśli przekroczysz ten próg, jajka mogą się niepostrzeżenie ugotować.
Utrzymuj temperaturę w granicach 60 stopni przez około 3,5 minuty dla dużych jaj.
3. Schłódź jajka
Następnie za pomocą łyżki cedzakowej schłódź jajka pod bieżącą zimną wodą, lub przełóż je do miski z zimną wodą z lodem. Schładzaj do momentu, gdy jajka przestaną parować i ich temperatura zbliży się do temperatury pokojowej albo niższej.
Gdy ostygną, proces pasteryzacji można uznać za zakończony. Dobra robota!
4. Zużyj lub przełóż do lodówki
Pasteryzowane jajka możesz zużyć natychmiast, lecz także przechować na później w lodówce przez ponad tydzień.