Jeżeli chcesz naostrzyć nóż, a nie masz pod ręką ostrzałki, rozejrzyj się za ceramicznym kubkiem lub innym naczyniem wykonanym z ceramiki.
Jak naostrzyć nóż ze stali za pomocą ceramicznego kubka?
Weź do jednej ręki odwrócony do góry dnem kubek i się mu przyjrzyj. Na spodzie kubka znajduje się niewielki obszar, który jest szorstki i nie jest pokryty farbą. Do drugiej ręki weź nóż. Połóż ostrze noża płaską stroną na szorstkiej powierzchni kubka. Zacznij pocierać ostrzem o szorstką powierzchnię kubka od góry do dołu. Czynność powtórz kilkakrotnie z jednej i z drugiej strony ostrza noża.
Sposób ten jest odpowiedni dla noży wykonanych ze stali. Noże ceramiczne wymagają twardszego materiału do ostrzenia.
Dlaczego ceramika jest doskonała do ostrzenia noży ze stali?
Wbrew obiegowej opinii o kruchości ceramiki jest to bardzo twardy materiał. Twardość absolutna ceramiki jest tylko trochę niższa niż twardość absolutna diamentu. Właśnie ze względu na wyjątkową twardość ceramika łatwo ulega zniszczeniu na przykład pod wpływem silnego uderzenia. Jednocześnie jest doskonałym, łatwo dostępnym i niedrogim materiałem, twardszym od stali oraz hartowanej stali, a więc idealnym do ostrzenia stalowych noży. Twardość ceramiki według skali twardości absolutnej Mohsa to 8.5 podczas gdy stali i stali hartowanej odpowiednio 4.5 i 7-8.
Ceramiczne narzędzia do ostrzenia noży
Ceramiczne ostrzałki występują pod różnymi postaciami: kamieni, osełek, prętów, musaków oraz specjalnych systemów ostrzących elektrycznych i manualnych.