Co można zrobić, aby szybko oddzielić żółtko od białka jajka? Poznaj kilka prostych sposobów.
1. Za pomocą plastikowej butelki
Przygotuj niewielką, plastikową butelkę. Rozbij jajko na talerz tak, aby nie uszkodzić żółtka. Naciśnij delikatnie butelkę, zbliż do żółtka, a następnie zassaj żółtko do środka.
2. Oddzielanie żółtka od białka na dłoni
Rozbij nad miseczką jajko i przelej zawartość na czystą dłoń. Pozwól, aby białko przeciekło przez palce do podstawionej miseczki. Żółtko, które zostanie w dłoni przełóż do osobnego naczynia.
3. Z użyciem łyżki cedzakowej
Rozbij jajko i delikatnie przełóż je na łyżkę cedzakową. Podstaw miseczkę i delikatnie poruszaj łyżką do momentu, kiedy całe białko przeleci przez dziurki w łyżce. Przełóż żółtko z łyżki do osobnego naczynia.
4. Za pomocą separatora do żółtek
Aby oddzielić żółtko od białka, użyj specjalnego separatora do żółtek. Narzędzie to występuje w dwóch wersjach: łyżki oraz gruszki zasysającej.