Żółtka świeżych jajek można mrozić, jednak przed zamrożeniem wymagają kilku drobnych zabiegów. Przeczytaj, jak mrozić żółtka jaj, aby nadawały się do użycia
Czy można bezpiecznie mrozić żółtka jaj?
Mrożenie żółtek to świetny pomysł, jednak niewiele osób wie, że żółtka jaj po zamrożeniu bardzo zmieniają swoją konsystencję. Świeże żółtko, które jest dość gęste, ale nadal płynne, po mrożeniu zamienia się w zwarta kulkę, którą można pokroić na kawałki. W tej zmienionej formie nie połączy się z innymi składnikami, więc nie znajdzie zastosowania w wielu przepisach. Jednak istnieją sposoby na zachowanie płynnej konsystencji również po rozmrożeniu żółtka.
Jak przygotować żółtka do mrożenia?
Pamiętaj o zachowaniu zasad higieny. Podczas przygotowywania jajek mają szczególnie duże znaczenie ze względu na ryzyko Salmonelli. Dokładnie umyj jajka oraz pojemniki, które zamierzasz użyć do mrożenia. Rozdziel żółtka od białek i sprawdź, czy nie ma w nich pozostałości skorupek.
Sposób 1: Dodatek soli do żółtek jaj
Jeśli dodasz do roztrzepanych żółtek soli, zachowają one odpowiednią formę i będą nadawały się do użycia w kolejnych przepisach.
Na 4 żółtka użyj około pół grama soli (1/8 łyżeczki).
Sposób 2: Dodatek cukru lub syropu cukrowego do żółtek jaj
Podobnie jak w przypadku soli, roztrzep żółtka jaj, a następnie dodaj do nich odpowiednią ilość cukru lub syropu cukrowego.
Na 4 jajka użyj około 6,5 grama cukru lub syropu cukrowego.
Jak mrozić żółtka jaj – podsumowanie
- Mrożenie żółtek wpływa na ich konsystencję, która po rozmrożeniu staje się zwarta i zbita – żółtko można kroić na kawałki
- Mrożone żółtka jaj, bez żadnych zabiegów, można ugotować i zjeść
- Aby zachować płynną konsystencję żółtek po rozmrożeniu dodaj do nich soli lub cukru
- Jajka po zamrożeniu przechowuj w zamrażalniku maksymalnie do 12 miesięcy.
- Zużyj jajka natychmiast po rozmrożeniu. Nie przechowuj rozmrożonych jajek.