
Mrożenie to dobry sposób przechowania sezonowo dojrzewających, świeżych warzyw na później. Mrożenie warzyw jest bardzo proste, jeśli zastosujemy kilka sprawdzonych metod.
Jak mrozić warzywa – przygotowania
Aby cieszyć się smakiem sezonowych warzyw przez cały rok wykonaj kilka prostych czynności. Przed mrożeniem warzyw posortuj je, wybierz te świeże i bez oznak pleśni. Umyj i oczyść dokładnie warzywa, a następnie osusz.
Niektóre warzywa wymagają obróbki: trzeba je obrać i pokroić. Przygotuj porcje warzyw w taki sposób, aby można było w łatwy sposób je rozmrażać i używać. Następnym krokiem powinno być blanszowanie warzyw zanim je zamrozimy.
Czy trzeba blanszować warzywa przed mrożeniem?
Aby warzywa zachowały swoje właściwości, wartości odżywcze, strukturę i kolor należy je przed mrożeniem przygotować. Blanszowanie warzyw to technika, dzięki której mrożone warzywa po rozmrożeniu będą tak samo smaczne jak przed.
Nie wszystkie warzywa drastycznie tracą na jakości podczas mrożenia bez blanszowania. Jednak mrożenie nie sterylizuje żywności, a w tym warzyw. Niska temperatura spowalnia ruch mikroorganizmów, które powodują utratę ich jakości i psucie. Blanszowanie skutecznie przedłuży ich żywotność podczas mrożenia. Jeżeli chcesz przechować warzywa przez dłuższy okres czasu (2 miesiące i więcej) w zamrażalniku, blanszuj warzywa przed ich mrożeniem. Zobaczysz dużą różnicę.

Blanszowanie warzyw przed mrożeniem
Warzywa, które zaleca się blanszować to: serca karczochów, brokuł, szparagi, zielona fasolka, papryka, brukselka, kapusta, marchewka, seler.