KuchmykiPodstawy

Jak Mrozić Białka Jaj?

Jak mrozić białka jaj?

Jeżeli zostały Ci białka jaj i zastanawiasz się co z nimi zrobić, jedną z opcji jest ich zamrożenie. Można mrozić białka jaj i wykorzystać je w momencie, gdy będą potrzebne.

Jak zamrozić białka jaj?

Aby mrozić białka jaj, będziesz potrzebować odpowiednie pojemniki, mogą to być plastikowe pudełeczka do mrożenia, małe miseczki z przykryciem lub foremki na lód. Białka jaj można mrozić osobno lub po kilka w jednym pojemniku. Osobne mrożenie białek pozwoli Ci na precyzyjne odmierzenie ich ilości w razie potrzeby.

Czytaj również: Jak bezpiecznie mrozić jajka w foremce do kostek lodu?

Mrożenie białek – ważne zasady

Pamiętaj o zachowaniu zasad higieny podczas mrożenia jajek. Pojemnik, który przeznaczysz do mrożenia białek, dokładnie umyj gorącą wodą z płynem lub w zmywarce z wszelkich zanieczyszczeń. Przed umieszczeniem pojemnika w zamrażalniku oznacz na nim nazwę produktu oraz datę mrożenia. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą. Nie przechowuj mrożonego produktu dłużej niż jest to wskazane, a tym bardziej nie spożywaj go po upływie tego terminu.

Mrożenie białek w foremkach do lodu

Mrożenie białek w foremce do kostek lodu jest bardzo wygodne i oszczędza miejsce w zamrażalniku. W sklepach dostępnych jest mnóstwo rodzajów foremek do lodu, jednak również taka zupełnie standardowa sprawdzi się doskonale. Chodzi po prostu o to, aby uformować białka w niewielkie kostki, które będzie łatwo przechować na później w zamrażalniku. Plusem takiej foremki jest pokrywka, jednak można do przykrycia użyć również folii spożywczej lub aluminiowej.

Jak przygotować białka jaj do mrożenia?

1. Wybierz odpowiedni pojemnik. Zwróć uwagę na to, czy pojemnik jest przystosowany do mrożenia i czy ma odpowiedni rozmiar. Przemyśl również, czy uda Ci się w łatwy sposób wydobyć zamrożone białka jaj w momencie, gdy będą potrzebne.

2. Przed mrożeniem dokładnie umyj jajka. Białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek. Sprawdź także, czy nie ma w nich resztek skorupek.

3. Pamiętaj, aby opisać pojemnik lub woreczek z zamrożonymi białkami datą.

4. Białka jaj po zamrożeniu przechowuj w zamrażalniku do 12 miesięcy

Jak bezpiecznie rozmrażać białka jaj?

Aby rozmrozić białka jaj, odmierz ich ilość i przełóż na noc do lodówki. Rano powinny być rozmrożone. Możesz również przyspieszyć ten proces i w woreczku rozmrozić je w chłodnej kąpieli.

Do czego można użyć mrożone białka jaj?

Białka jaj, które były mrożone odrobinę zmieniają swoją konsystencję, jednak nadal sprawdzą się w wielu przepisach. Takie jajka możesz ubijać na pianę, np. do bezy. Możesz również je użyć w przepisach na omlet czy ciasta.

Jak mrozić białka jaj – podsumowanie

  • Białka jaj można mrozić
  • Zamrażaj białka osobno, aby móc odmierzyć odpowiednią ilość w razie potrzeby
  • Do zamrażania białek użyj niewielkich pojemników albo foremek do kostek lodu
  • Białka jaj rozmrażaj w lodówce lub w kąpieli z chłodną wodą
  • Zużyj w przeciągu 12 miesięcy

Czytaj również: Krok po kroku: Jak mrozić jajka w foremce do lodu?

Powiązane
PodstawyProdukty

Jak Przechowywać Jajka, Aby Zachowały Świeżość?

PodstawyPrzepisy

Jak Przygotować Jajecznicę?

Przepisy

Najlepsze Sposoby Przyrządzania Jajek. Omlet, Frittata, Jajko Cocotte

KuchmykiProdukty

Jak Ocenić, Czy Jajko Jest Świeże?

Przeczytaj również
Czy Można Zamrozić Jajko na Twardo?