Cebula to jeden z podstawowych składników wielu dań. Jednak obieranie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Jak zrobić to szybko i prosto? Jeśli chcesz poznać najlepsze sposoby na obieranie cebuli, czytaj dalej.
Obieranie cebuli może być problematyczne ze względu na to, że łupiny cebuli bywają bardzo suche i łamią się na małe kawałki. Gdy chcesz szybko przygotować cebulę, na przykład do jajecznicy na śniadanie, nie trać czasu i obierz cebulę korzystając z poniższych sposobów. Docenisz je również w sytuacji, gdy do obrania jest wielka góra cebuli podczas świątecznego gotowania.
1. Namocz cebulę w wodzie 5 minut przed obieraniem
To moja ulubiona metoda, która weszła mi już w nawyk. Gdy przygotowuję jakieś danie i wiem, że czeka mnie obieranie cebuli, wkładam ją zawczasu na kilka minut do zimnej lub letniej wody. W ten sposób zaoszczędzam trochę czasu, a dzięki temu, że cebula obiera się łatwo, gotowanie przebiega sprawniej.
Jak obrać cebulę tym sposobem?
Zanurz cebulę w zimnej lub letniej wodzie w taki sposób, aby była całkowicie przykryta. Możesz włożyć kilka cebul do jednego ciaśniejszego pojemnika. Możesz również włożyć ją do kubka lub miski i czymś docisnąć. Chodzi o to, aby była w całości pod wodą. Po upływie kilku minut, wyjmij cebulę z wody i zacznij obierać.
Plusy i minusy tej metody
Dużą zaletą tego sposobu obierania cebuli jest to, że można użyć go zarówno przy jednej cebuli jak i większej ilości. Mały minus to fakt, że jednak potrzebny jest dodatkowy składnik: woda, więc nie w każdych warunkach można z niego skorzystać.
2. Przekrój cebulę na pół
Obieranie cebuli tym sposobem, przy odrobinie wprawy, może zająć kilka sekund. Sprawdzi się, jeśli po obraniu cebuli chcesz ją pokroić w półksiężyce lub kostkę.
Jak obrać cebulę tym sposobem?
Odkrój oba końce cebuli, a następnie przekrój cebulę na pół. Po prostu zdejmij skórkę z obu połówek cebuli.