Czasem podczas gotowania jajek na miękko i na twardo, skorupka pęka. Zawartość jajka wylewa się na zewnątrz, woda dostaje się do środka jajka, jajka nie są ugotowane w prawidłowy sposób i nie smakują tak dobrze. Dowiedz się, co zrobić, aby jajka nie pękły podczas gotowania.
Pękanie skorupki podczas gotowania to wynik zmian ciśnienia wewnątrz jajka
Jajka na twardo
Zacznij gotowanie jajek w zimnej wodzie. Jajka stopniowo nabiorą temperatury, co znacząco zmniejszy ryzyko pęknięcia skorupki.
Jajka na miękko
Do gotowania na miękko wybieraj świeże jajka. Im starsze jajko tym więcej powietrza nabiera, a tym samym większe prawdopodobieństwo pęknięcia skorupki. Wyjmij wcześniej jajka z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Zmniejsz gaz lub moc w trakcie wkładania jajek do gorącej wody, aby uspokoić wrzenie. Zawsze wkładaj delikatnie jajka do wody za pomocą cedzaka, łyżki lub innego odpowiedniego narzędzia.
Pamiętaj o:
Dopasowaniu rozmiaru garnka do ilości i wielkości jajek, które nie powinny podczas gotowania zbyt gwałtownie odbijać się od siebie i od ścianek naczynia. Użyj odpowiedniego naczynia i ilości wody, która powinna przykrywać jajka na co najmniej 2,5 centymetra. Aby jajka nie pękły, nie powinny być ani ściśnięte ani mieć zbyt dużego luzu podczas gotowania. Po doprowadzeniu wody do wrzenia gotuj jajka na średnim poziomie mocy lub gazu.
Inne sposoby:
Zrób malutką dziurkę w skorupce jajka. Nadmiar powietrza przez nią wyjdzie nie powodując pęknięcia skorupki.