Jeżeli rozważasz zamrożenie jajek ugotowanych na twardo, przeczytaj, czy można to zrobić i w jaki sposób
Czy można zamrozić jajko na twardo?
Jajko na twardo zamrożone w całości w skorupce lub bez, nie będzie dobrze smakowało po rozmrożeniu. Białko w wyniku mrożenia robi się wodniste, sztywne i gumowate, a tym samym mało apetyczne. Natomiast żółtko jaja na twardo wyjątkowo dobrze znosi mrożenie, więc można zamrozić je osobno.
Żółtko jajka na twardo nadaje się do mrożenia
Jak zamrozić jajko na twardo?
Przede wszystkim oddziel białko od żółtka. Białko jajka możesz włożyć do lodówki i przechować je do tygodnia czasu aż do ponownego użycia.
Żółtko jajka umieść w szczelnym foliowym woreczku lub pojemniku do mrożenia żywności, opisz datą i włóż do zamrażalnika. Zamrożone żółtka przechowuj w zamrażalniku maksymalnie 3 miesiące. W razie potrzeby rozmroź przekładając je na noc do lodówki lub szybciej w temperaturze pokojowej i od razu zużyj.
O czym trzeba pamiętać przed mrożeniem jajek na twardo?
Ugotowane na twardo jajka, aby zachowały świeżość, nie powinny stać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Jeżeli przechowujesz jajka na twardo w lodówce, umieść je w szczelnych, płytkich pojemnikach, w woreczkach przeznaczonych do przechowywania żywności lub owiń szczelnie folią do żywności. Tak przygotowane jajka można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Nie zamrażaj nieświeżych jajek.
Czy można mrozić jajka na twardo – podsumowanie
- Nigdy nie mróź jajka na twardo w całości
- Białko jaja na twardo po rozmrożeniu staje się gumowate, wodniste i niejadalne
- Zamrażaj tylko żółtko jajka ugotowane na twardo
- Żółtka jaj na twardo oddzielone od białek mróź w pojemnikach lub woreczkach
- Przechowuj w zamrażalniku zamrożone żółtka do 3 miesięcy