
Jeśli chcesz zacząć gotować w duchu „Root to Stem”, musisz być gotowy na spożycie wszystkich jadalnych części roślin od korzenia po liście.
Root to Stem to takie podejście do produktów roślinnych, które zakłada całkowite ich spożycie i tym samym minimalizowanie ilości odpadów. Wiele roślin i warzyw jest w całości jadalnych od korzenia poprzez łodygę i skórkę a kończąc na liściach. Czy próbowaliście kiedykolwiek zjeść liście kalafiora lub brokułu? Te i inne części roślin, mimo bogatych wartości odżywczych, często lądują w koszu na śmieci, gdyż nie wiemy, jak je przyrządzić.
Wybieraj produkty świadomie
Nie wszystkie produkty będą nadawały się do spożycia w całości. Pamiętajmy o tym, kiedy na fali entuzjazmu zaczniemy zjadać wszystkie warzywa i owoce wraz ze skórką. Niektóre produkty są pryskane i zawierają szkodliwe substancje, których nie da się usunąć poprzez umycie czy sparzenie gorącą wodą. Na szczególną uwagę zasługują tutaj cytrusy, banany oraz inne owoce, które są spryskiwane silnymi środkami chemicznymi, aby przetrwały import do naszego kraju.
Jakie rośliny można spożywać w całości w duchu Root to Stem?
Rzepa
Zarówno chrupiący korzeń jak i część zielona tej rośliny jest jadalna. Liście rzepy zawierają dużo więcej witamin iż jej korzeń.
Burak
W młodych buraczkach doceniamy korzeń i liście, jednak łodyga też nadaje się do jedzenia. Łodygę buraka możesz pokroić na małe kawałki i podsmażyć.
Brokuł
Łodyga brokuła jest jadalna tak jak jego kwiat. Wystarczy ją pokroić i można dodać do każdej sałatki.
Marchew
Chociaż ciężko znaleźć marchewki z zieloną częścią, to warto takich poszukać, gdyż może stanowić ciekawy dodatek do dania.
Ziemniaki
Najwięcej błonnika znajduje się w skórce ziemniaków. Wyszoruj je i przyrządź wraz ze skórką gotowane lub pieczone ziemniaki.