Co to jest blanszowanie warzyw?
Blanszowanie warzyw polega na umieszczeniu ich na krótko w gotującej się wodzie lub oleju. Następnym krokiem blanszowania może być (ale nie musi) hartowanie warzyw, czyli zafundowanie warzywom szoku termicznego poprzez wrzucenie na bardzo krótko do lodowatej wody. Czas blanszowania waha się w granicach 30-60 sekund. Hartowanie warzyw powinno trwać tylko do momentu, gdy przestaną być gorące.
Blanszowanie warzyw – po co to robić?
Blanszowanie warzyw może być jednym z kroków większego przepisu. Blanszowanie warzyw nie jest techniką, której używamy, aby ugotować warzywa, gdyż trwa zbyt krótko. Stosujemy blanszowanie, aby zmiękczyć warzywa, zachować ich kolor i przygotować je do dalszej obróbki.
Jednym z zastosowań blanszowania jest obróbka warzyw, które chcemy użyć w sałatce. Zblanszowana zielona fasolka będzie chrupka, zachowa swój piękny kolor i będzie doskonałym składnikiem sałatek.
Innym zastosowaniem blanszowania jest ułatwienie obierania niektórych warzyw, z których ciężko schodzi skórka, takich jak: pomidory.
Blanszowanie wzmacnia kolor warzyw
Zastosuj blanszowanie wraz z hartowaniem, aby warzywa pięknie wyglądały i zachowały soczyste kolory w przygotowanym daniu. Długie gotowanie warzyw, np. brokułów, szparagów czy marchewki gasi ich naturalne kolory. Mrożenie warzyw również pozbawia warzywa intensywnego koloru i chrupkości. Zblanszuj warzywa zanim je zamrozisz, a po rozmrożeniu będą soczyste i kolorowe. Metoda ta będzie idealna dla warzyw takich jak: brokuły, fasolka szparagowa, szparagi i warzywa liściaste takie jak sałata.
Blanszowanie warzyw w wodzie krok po kroku – uniwersalny sposób
1. Przygotuj warzywa
Wybierz warzywa, umyj je i jeśli zachodzi taka potrzeba obierz. Przygotuj porcje.
2. Zagotuj wodę i wrzuć do niej warzywa
Przygotuj odpowiedni garnek. Wielkością powinien odpowiadać ilości warzyw. Zagotuj w nim wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzuć warzywa i gotuj przez odpowiednią ilość czasu.
3. Zahartuj warzywa w zimnej wodzie
Po upływie wskazanego czasu, odcedź warzywa i szybko przełóż je do wody z lodem. Odczekaj tylko tyle, aby warzywa przestały być gorące. Mogą być ciepłe. Nie powinny za długo leżeć w wodzie, aby nie „wciągnąć” zbyt dużej ilości wody. Po schłodzeniu i wyjęciu warzyw z lodowatej wody, osusz sie dokładnie z wody.