Dlaczego przy obieraniu jajek na twardo skorupka czasem odchodzi wraz z białkiem? Jak szybko i ładnie obrać jajko na twardo? Poznaj 5 prostych sposobów na łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo.
Bardzo świeże jajka trudniej obierają się niż te starsze. Do gotowania wybieraj jajka, które mają co najmniej 3 dni. Zaprezentowane poniżej sposoby mogą się nie sprawdzić w przypadku bardzo świeżych jaj.
5 prostych sposobów na obranie jajka na twardo
SPOSÓB 1. Dodaj sody oczyszczonej
Do gotujących się jajek dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Związki w niej zawarte powodują odklejenie się wewnętrznej błony jajek od skorupek, a tym samym łatwe obieranie.
SPOSÓB 2. Stłucz końcówki jajka
Lekko stłucz skorupkę po obu końcach jajka i rozpocznij obieranie od szerszego końca. Znajduje się na nim pęcherzyk, gdy pęknie, jajko będzie się łatwiej obierać.
SPOSÓB 3. Turlaj jajko
Lekko stłucz skorupkę po obu końcach jajka i zacznij lekko turlać jajkiem po płaskiej powierzchni. Skorupka w wyniku turlania powinna się odkleić od jajka i dać się łatwo zdjąć.
SPOSÓB 4. Potrząsaj jajkami
Po schłodzeniu, odcedź wodę, a następnie przykryj garnek z jajkami i zacznij nim potrząsać. Skorupka pokruszy się w wielu miejscach i będzie łatwa do zdjęcia. Jeśli zrobisz to zbyt energicznie, jajka mogą się uszkodzić.
SPOSÓB 5. Użyj łyżeczki
Ostukaj skorupkę jajka, a potem włóż łyżeczkę pomiędzy skorupkę i jajko. Podważ skorupkę i delikatnie ją zdjemij.
PAMIĘTAJ, ŻE:
Niska temperatura powoduje kurczenie się jajka wewnątrz skorupki. Po ugotowaniu jajek zalej je bardzo zimną wodą. Możesz również użyć kostek lodu. Rób to zawsze, niezależnie jaką metodą będziesz obierać jajka.
Świeże jajka o wiele trudniej się obiera niż te starsze. Do gotowania użyj jajek, które mają więcej niż 3 dni. Uzyskasz o wiele lepsze rezultaty.