PodstawyProdukty

Termin przydatności do spożycia a data minimalnej trwałości

Aktualizacja

Termin przydatności do spożycia a data minimalnej trwałości

Termin przydatności do spożycia to nie to samo co data minimalnej trwałości. Dlaczego?

Należy spożyć vs. Najlepiej spożyć – jaka jest różnica?

„Należy spożyć do…”

mówi o tym, że po upłynięciu wskazanej daty produkt nie nadaje się do spożycia.

„Najlepiej spożyć do…”

to data produktu, po upłynięciu której produkt nadal może nadawać się do spożycia.

TPS – Termin Przydatności do Spożycia – Należy spożyć do/przed

Informacja „Należy spożyć do (data)” dotyczy produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Produkty te, po upłynięciu terminu przydatności do spożycia, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, więc nie powinno się ich jeść.

Jakie produkty należą do grupy nietrwałych mikrobiologicznie?

Produkty których nie należy spożywać po upłynięciu terminu przydatności do spożycia to: jogurty, sery, mięso, wędliny, ciasta, ryby. Również produkty dietetyczne i dla niemowląt.

DMT – Data Minimalnej Trwałości – Najlepiej spożyć do/przed

Informacja „Najlepiej spożyć do (data)” mówi, że dany produkt zachowuje swoje walory smakowe do daty, wskazanej w tej informacji, jednak po jej upływie, jego spożycie nie jest groźne dla zdrowia.

Jakie produkty posiadają datę minimalnej trwałości?

Do tej grupy zaliczymy kawę, makarony, ryż, napoje, słodycze, przyprawy, mrożonki,  chleby

Źródło:https://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/sprzedaz-towarow/696700,Data-minimalnej-trwalosci-na-srodkach-spozywczych.html

Related posts
KuchmykiProdukty

Jakie produkty żywnościowe można bezpiecznie mrozić? Ogólne zasady mrożenia żywności

Less WasteProdukty

Czy wiesz, że łupiny cebuli to źródło cennych składników?

KuchmykiProdukty

Jak ocenić, czy jajko jest świeże? Poznaj na to prostą metodę

Worth reading...
Co to jest trend „Root to Stem”?