Przepisy

Najlepsze sposoby przyrządzania jajek. Omlet, frittata, jajko cocotte

Aktualizacja

Najlepsze sposoby przyrządzania jajek

Poznaj najpopularniejsze sposoby przyrządzania jajek i wprowadź odrobinę urozmaicenia do codziennych śniadań.

Jakie są Twoje ulubione sposoby przyrządzania jajek? Czy chcesz poznać nowe przepisy, aby urozmaicić swoje śniadania? Zobacz nasze zestawienie najbardziej popularnych i najsmaczniejszych odsłon dań z jajek.

1. Jajko na twardo

Jajko na twardo to jajko w skorupce, gotowane w wodzie do uzyskania odpowiedniej twardości. Określenie ‚na twardo’ odnosi się tutaj do konsystencji białka oraz żółtka jajka, które po ugotowaniu są zwarte i mają stałą postać.

Jajko na twardo

Przepis na jajko na twardo

Włóż jajka do garnka lub rondelka i zalej zimną wodą tak, aby pokryła jajka na około 2 cm. Wstaw i gotuj 10-12 minut od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pęcherzyków na jej powierzchni). Następnie zalej zimną wodą i zacznij obierać.

Czytaj również: Jak ugotować jajko na twardo?

2. Jajko na miękko

Jajko na miękko rozpoznamy pod ściętym białku i lejącym się żółtku. Ten sposób przyrządzania jajka może sprawić trudności, jeśli chcemy uzyskać idealną konsystencję.

Sposoby przyrządzania jajek Jajko na miękko

Przepis na jajko na miękko

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. Przygotuj rondelek lub garnek, w którym wszystkie zmieszczą się na jednym poziomie. Zagotuj w rondelku wodę. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz gaz i po kolei delikatnie za pomocą łyżki umieść jajka w wodzie. Pamiętaj, to bardzo ważne, aby włożyć jajka łagodnie, gdyż w przeciwnym razie mogą popękać. Gotuj 3 minuty.

Czytaj również: Jak ugotować jajko na miękko?

3. Jajecznica

Zmieszane i rozmącone jajka, doprawione solą i pieprzem, usmażone na maśle. Tak w skrócie można opisać jajecznicę. Jajecznica jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu składników ani nakładu czasu. W podstawowej wersji idealna na szybkie i pożywne śniadanie.

Przepis na jajecznicę

Przepis na jajecznicę

Jajecznica to w prostych słowach rozmącone jajka podsmażone na patelni. Roz grzej lekko patelnie i roztop łyżkę masła. Jajka robij do kubeczka, dopraw solą i pieprzem. Przelej na rozgrzane masło i rozmąć jajka do momentu aż się zetną.

Jajecznica

Jak przygotować idealną jajecznicę?

Zobacz, jakich błędów unikać, jeśli chcesz przygotować idealną jajecznicę.

4. Omlet

Omlet to danie, które przygotujesz z wymieszanych, jednak w przeciwieństwie do jajecznicy, nie roztrzepanych jajek. Smażony na patelni omlet, podawany jest zwykle złożony na pół. Do omletu pasują dodatkowe składniki takie jak wędliny, warzywa i ser oraz świeże zioła.

Sposoby przyrządzania jajek Omlet z jajek

Przepis na omlet:

Potrzebujesz jajka, mleko, masło oraz sól i pieprz. To podstawowe składniki, aby przygotować pyszny omlet. Zmieszaj jajka z mlekiem w misce w proporcji 2 łyżki mleka na 1 duże jajko, dopraw do smaku i wylej na patelnię z lekko rozgrzanym masłem. Po kilku minutach obróć omlet na drugą stronę.

5. Frittata

Jest to danie, które w przygotowaniu przypomina omlet. Frittata, tak jak omlet, składa się z jajek, mleka oraz różnych dodatków oraz przypraw. Jednak w odróżnieniu od omletu klasyczną frittatę zapieka się w piekarniku, a jej składniki są ze sobą wymieszane.

Sposoby przyrządzania jajek Frittata z jajek

Frittata jest smaczna gorąca, ale także, gdy ostygnie do temperatury pokojowej. W większym naczyniu można zrobić dużą frittatę, którą kroimy na kawałki, podczas gdy omlet podajemy jako jedną całość.

Przepis na frittatę

Jajka rozmieszaj z wybranymi składnikami i przypraw. Wstępnie podsmaż frittatę na kuchence, a po około 8 minutach przełóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na kolejne 8 minut.

6. Jajko sadzone

Jest to jajko wbite na patelnię bez uszkadzania żółtka, smażone na maśle na niewielkim ogniu. Gotowe jajko sadzone ma delikatnie ścięte białko i płynne żółto, które po nakłuciu apetycznie się rozlewa.

Sposoby przyrządzania jajek Jajko sadzone

Przepis na jajko sadzone

Jajka delikatnie, tak, aby nie uszkodzić żółtek wbij na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju lub masła. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smaż na niewielkim ogniu do momentu ścięcia się białek.

7. Jajko w koszulce

Zwane również jajkiem poszetowym (z francuskiego „kieszeń”) lub pochodzącym ze staropolszczyzny określeniem perdut. Jest to jajko gotowane bez skorupki w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Białko jajka ugotowanego tym sposobem, powinno być ścięte, a żółtko płynne.

Sposoby przyrządzania jajek Jajko w koszulce

Przepis na jajko w koszulce

Zagotuj wodę w litrowym garnku, dodaj 2 łyżki octu. W międzyczasie wbij do miseczki jajko, tak, aby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz moc i zamieszaj wodą tak, aby powstał łagodny wir. W środek tego wiru powoli wlej z miseczki jajko. Wyjmij po 3 minutach.

8. Jajko cocotte

Jajko cocotte to jajko przygotowane pojedynczo, w niewielkim żaroodpornym naczyniu, w kąpieli wodnej w piekarniku. Do zrobienia jajka cocotte można użyć kokilek ze szkła żaroodpornego, ramekinów, foremek ceramicznych lub specjalnych do jajek cocotte naczyń z pokrywką. Jajka cocotte można przyrządzać z różnymi dodatkami, takimi jak szpinak, ser, czy boczek.

Sposoby przyrządzania jajek Jajko cocotte

Przepis na jajko cocotte

Jajko wbij do małej kokilki wysmarowanej masłem i przypraw. Włóż do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut.

Sposoby przyrządzania jajek

Jajecznica, jajko na miękko, jajko na twardo, omlet, frittata, jajko w koszulce i jajko cocotte to najbardziej popularne sposoby przyrządzania jajek. Jajka są jednym z najbardziej ulubionych składników śniadań.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko na twardo?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na miękko?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na twardo?

KuchmykiPodstawy

Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?

Worth reading...
Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?