KuchmykiProdukty

Jakie produkty żywnościowe można bezpiecznie mrozić? Ogólne zasady mrożenia żywności

Aktualizacja

Jakie produkty można mrozić?

Czy mrożenie żywności jest bezpieczne? Jak mrożenie wpływa na wartości odżywcze różnych produktów? Co można mrozić i jak długo? Poznaj podstawowe zasady mrożenia jedzenia.

Co można mrozić?

Mrozić można prawie każdy rodzaj produktów żywnościowych od mięsa po owoce. Jednak są też takie produkty, które nie najlepiej znoszą mrożenie. Po rozmrożeniu tracą swoje walory smakowe albo nabierają nieapetycznej konsystencji. Do tych, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę należą jajka, majonez czy niektóre warzywa jak sałata.

Zobacz również:

Czy mrożenie żywności jest bezpieczne?

Mrożenie jest powszechnym i bezpiecznym sposobem przechowywania żywności. Odpowiednia temperatura, jaka powinna być w zamrażalniku to -18 °C oraz mniej. Mrożenie żywności spowalnia ruch cząsteczek i usypia mikroorganizmy, które powodują, że żywność traci świeżość. Różne produkty mają różne terminy mrożenia. Nie powinno się ich przekraczać, aby nie stracić na jakości poszczególnych produktów i aby po rozmrożeniu nadal były zdatne do spożycia.

Czy mrożenie zabija bakterie i pasożyty?

Mrożenie dezaktywuje wszystkie bakterie i grzyby znajdujące się w żywności jedynie na czas mrożenia. Podczas rozmrażania bakterie wracają do aktywności i mogą doprowadzić do zepsucia produktu. Dlatego z rozmrażanymi produktami trzeba postępować tak samo jak ze świeżą żywnością.

Jak zachować świeżość i dobry smak mrożonych produktów?

Kluczowym czynnikiem jest poziom świeżości produktu w momencie gdy go mrozimy. Jeżeli zamrozimy świeży produkt, po rozmrożeniu zachowa dobrą jakość. Inaczej się stanie, gdy zamrozimy produkt, który nie jest pierwszej świeżości. Jego smak i świeżość po rozmrożeniu będą gorsze. Jeśli chcesz zachować dobry smak, kolor i jakość, zamrażaj produkt świeży, na początku jego przydatności do spożycia.

Czy mrożenie pozbawia żywność składników odżywczych?

Mrożenie samo w sobie nie pozbawia żywności składników odżywczych większości produktów. Jak we wszystkim jednak istnieją wyjątki. W mięsie oraz drobiu zaobserwowano niewielkie zmiany w ilości wartości odżywczych podczas mrożenia. Nie są jednak one na tyle znaczące, aby stanowić przeciwskazanie do mrożenia tych produktów.

Jak mrozić świeże warzywa?

Zawarte w warzywach enzymy wpływają na szybszą utratę świeżości nawet podczas mrożenia. Ponieważ w niskiej temperaturze ich działanie nie jest całkowicie zatrzymane, a jedynie spowolnione. Jak powstrzymać ten proces i jak mrozić warzywa przez długi okres czasu zachowując ich doskonałą jakość? Jest na to sposób: blanszowanie lub lekkie obgotowanie świeżych warzyw. Oba sposoby uchronią warzywa przed negatywnymi skutkami długotrwałego mrożenia.

Jak przygotować warzywa do mrożenia?

Aby mrożenie warzyw przebiegło prawidłowo zblanszuj lub lekko podgotuj świeże, umyte i poporcjowane warzywa. Następnie szybko je schłódź i przełóż do woreczka i zamrażalki. Spreparowanie w ten sposób warzywa będą doskonale smakować po rozmrożeniu.

W czym mrozić żywność?

Do mrożenia żywności używaj odpowiednik pojemników. Pozwoli to zachować jakość mrożonych produktów i zabezpieczy przed tworzeniem się kryształków lodu lub ciemnieniu mrożonej żywności.

Mrożenie żywności – plamy oraz zmiana koloru

Jeśli zauważysz na mrożonych produktach kryształki lodu lub zmianę ich koloru, nie panikuj. Wynika to z zetknięcia się powietrza z mrożoną powierzchnią. Jeżeli zamrażarka działa powoli, wtedy podczas zamrażania na produktach również tworzy się warstewka „śniegu”. Najlepiej, jeśli mrożenie żywności odbywa się w sposób szybki. Źródła podają, że produkt o 5 centymetrowej grubości powinien w przeciągu 2 godzin być zamrożony.

Mrożenie żywności – jak długo można mrozić produkty?

Ponieważ mrożenie żywności zachowuje żywność praktycznie na zawsze, to długość mrożenia poszczególnych produktów odnosi się do zachowania ich najlepszej jakości. Sprawdź w tabeli rekomendowane terminy mrożenia żywności.

Jak rozmrażać żywność?

Są 3 sposoby bezpiecznego rozmrażania żywności. Rozmrażanie żywności w lodówce, w zimnej wodzie oraz w mikrofali. Najlepiej z wyprzedzeniem zaplanować rozmrażanie i wyjąć produkty wcześniej, aby powoli rozmroziły się w lodówce. Mniejsze rzeczy rozmrożą się w przeciągu nocy, większe będą potrzebowały 1 lub 2 dni.

Aby przyspieszyć rozmrażanie żywności, umieść produkt w plastikowym woreczku, a następnie zanurz w misce z zimną wodą. Woreczek powinien być szczelny, aby nie przepuścić żadnych bakterii oraz powietrza. Również po to, aby tkanki rozmrażanej żywności nie nabrały zbyt dużej ilości wody. Wodę powinno się co jakiś czas sprawdzać, czy nadal jest zimna i wymieniać co około 30 minut. Po rozmrożeniu należy od razu użyć produktu i go ugotować.

Rozmrażanie w mikrofalówce może skutkować tym, że niektóre partie produktu staną się ciepłe albo wręcz ugotowane, więc zużyj produkt natychmiast po rozmrażaniu.

Ponowne zamrażanie tego samego produktu

Nie zamrażaj ponownie tego samego produktu, jeśli częściowo lub cały został rozmrożony. Jeśli poddasz go obróbce termicznej, można znowu go zamrozić według powyższych zasad.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić ser?

PodstawyProdukty

Jak długo można przechowywać mięso, warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku?

KuchmykiPodstawy

Jak mrozić warzywa, aby zachować ich jakość?

KuchmykiPodstawy

Blanszowanie warzyw - jak to się robi?