KuchmykiPrzepisy

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Aktualizacja

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Naleśniki bez mleka mogą być tak samo smaczne. Poznaj przepis na pyszne naleśniki bez mleka, które pokochasz. Naleśniki bez mleka to doskonała alternatywa dla alergików oraz opcja ratunkowa, gdy brak tego składnika.

Naleśniki są świetne na śniadanie, szybki obiad, deser czy kolacje. O każdej porze sprawdzą się jako przekąska albo lekkie danie. Na słodko lub ostro, jak kto lubi. Przepis na naleśniki bez mleka to propozycja dla alergików, ale również dobra alternatywa, gdy w lodówce zabraknie mleka.

Naleśniki bez mleka – jak zrobić?

Czy mleko w przepisie na naleśniki to kluczowy składnik? W przepisie na naleśniki mleko ma za zadanie rozpuścić mąkę, cukier i nadać im strukturę. Woda doskonale zastąpi mleko, o czym przekonaliśmy się przygotowując naleśniki bez mleka z tego przepisu.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

4 porcje
140 gram mąki (uniwersalnej, tortowej)
1 roztrzepane jajko
30 g oleju / masła
1/2 litra wody
Szczypta soli
50 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Zmieszaj suche składniki

Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.

2. Wymieszaj mokre składniki

W mniejszej miseczce zmieszaj olej lub masło, roztrzepane jajko oraz wodę do uzyskania jednolitego, rzadkiego ciasta.

3. Połącz wszystko

Wlej połączone mokre składniki do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitego, rzadkiego ciasta. Nie mieszaj masy zbyt długo, tylko tyle, aby połączyć składniki. Dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.

4. Smaż na na patelni

Na rozgrzaną patelnię, na niewielkiej ilości oleju (pół łyżeczki) wlewaj za pomocą chochli ciasto. Rozprowadź je równomiernie na całej patelni. Gdy stężeje, po około 1-2 minutach, przewróć naleśnik na drugą stronę.