DIYPrzepisy

Jak zrobić majonez? Podstawowy przepis na domowy majonez

Aktualizacja

Jak zrobić majonez?

Przygotowanie majonezu w domu jest bardzo proste. Nie czekaj do momentu, gdy skończy się ten zakupiony w sklepie, a zrobienie własnego majonezu będzie jedynym sposobem, aby dokończyć ulubioną sałatkę.

Majonez domowej roboty ma wiele zalet. Dzięki własnej recepturze masz kontrolę nad konsystencją majonezu oraz jego smakiem. Domowy majonez nie musi być jedynie konieczną, przypłaconą bólem samodzielnego przygotowania alternatywą, gdy skończy się ten ulubiony – kupny.

Dlaczego warto zrobić swój majonez?

Przygotowanie własnego majonezu to nie lada wyzwanie! Każdy szanujący się kucharz powinien się z nim zmierzyć. Nawet w kulinarnych programach często występuje motyw robienia majonezu. Można powiedzieć, że to swoisty test kucharskich umiejętności. Kto nie potrafi zrobić majonezu?

Domowy majonez – potrzebne składniki

Aby przygotować domowy majonez będą potrzebne trzy podstawowe składniki: olej, ocet oraz żółtka jaj. Rezultatem umiejętnego połączenia tych ingrediencji jest aksamitny i smaczny majonez. Gdy opanujesz tę podstawową sztukę, możesz eksperymentować z dodatkami oraz różnymi rodzajami oleju. Na początek wystarczy olej rzepakowy.

Jajka oraz olej to podstawowe składniki majonezu, połączone tworzą substancję o charakterystycznym, delikatnym smaku i konsystencji. Ocet nie tylko dodaje tutaj lekkiej kwasowości i charakteru, pomaga również żółtkom lepiej wchłonąć olej i nadaje całości przyjemną, zwartą formę.

Domowy majonez – jak zrobić?

Domowy majonez jest prosty w przygotowaniu, ale wymaga odrobiny wprawy. Przygotuj składniki: jajka, olej oraz ocet, oraz narzędzia: miskę, mikser lub trzepaczkę.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2 żółtka jaj
240 ml oleju rzepakowego
15 ml octu
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Rozbij żółtka

W misce, za pomocą miksera lub trzepaczki, rozbij żółtka przez 1-2 minuty aż utworzą jednolita masę.

2. Dodaj ocet

Do żółtek dodaj 5 ml octu i miksuj lub mieszaj przez około pół minuty. Dodaj sól i wymieszaj przez około pół minuty.

3. Dodaj olej

Do żółtek z octem i solą stopniowo dodawaj olej i mieszaj wszystko na najwyższych obrotach. Pamiętaj, aby olej dodawać naprawdę niewielkimi dawkami, kontrolując konsystencję powstającego majonezu. Gdy zobaczysz, że majonez nabiera właściwej konsystencji, możesz dodawać olej trochę szybciej i w większych ilościach, jednak nadal bardzo ostrożnie, cały czas sprawdzając wygląd mieszanki.

4. Dodaj resztę octu

Do gęstniejącej mieszanki stopniowo dodaj resztę octu. Ocet powinien zagęścić konsystencję, więc jeśli czujesz, że jest zbyt rzadka dodaj octu i wymieszaj. Jeśli uznasz, że konsystencja jest dobra, możesz przestać dodawać ocet. Gotowe!

Jak przechowywać domowy majonez?

Domowy majonez przechowuj w lodówce. Powinien zostać zużyty w przeciągu 2 dni, gdyż w przepisie znajdują się świeże jaja. Jeśli użyjesz pasteryzowanych jaj, wydłużysz jego termin spożycia. Możesz go przełożyć do słoika z własną etykietą lub przechowywać w plastikowym pojemniku.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Jak pasteryzować jajka?

DecorDIY

Jakie jajka wybrać na pisanki?