PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na twardo?

Aktualizacja

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajko włóż do garnka i nalej zimnej wody tak, aby w całości przykryć jajko. Gotuj przez 8-10 minut w zależności od rozmiaru jajka. Po ugotowaniu zalej zimną wodą.

Jak nie przegotować jajka na twardo?

Czas gotowania jajek będzie zależał od ich wielkości. Możemy przyjąć 8 minut na jajka w rozmiarze M, a 10 minut na jajka w rozmiarze L.
Lekko odleżane jajka lepiej się obiera, więc na jajko na twardo wybierz takie, które spędziło tydzień lub dwa w lodówce.
Dobierz odpowiedni rozmiar garnka do ilości jajek.
Jajka wyjęte prosto z lodówki będą się gotowały dłużej.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko na twardo?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na miękko?

KuchmykiPodstawy

Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?

KuchmykiPodstawy

Jak szybko i prosto obrać jajko na miękko?