PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na miękko?

Aktualizacja

Jak ugotować jajko na miękko?

Jajka na miękko to jedno z naszych ulubionych śniadań. Idealnie przygotowane jajko na miękko powinno mieć ścięte, lecz delikatne białko oraz ciepłe i płynne żółtko. Jak tego dokonać?

Wyjmij jajka z lodówki i poczekaj aż się ocieplą do pokojowej temperatury. W dopasowanym rozmiarowo do ilości i wielkości jajek garnuszku lub rondelku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejsz gaz i powoli za pomocą cedzaka lub łyżki umieść w garnku jajka jedno po drugim. Gdy wszystkie jajka znajdą się w garnku, zwiększ gaz i nastaw minutnik na 3-4 minuty. Po upływie tego czasu zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać ich twardnienie.

Co zrobić, aby jajko na miękko udało się za każdym razem?

Wyjmij wcześniej jajka z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Zimne jajka = dłuższe gotowanie. No i spore prawdopodobieństwo pęknięcia pod wpływem szoku termicznego.

Daj wolniejszy gaz, aby uspokoić wrzenie wody, do której wkładasz jajko. Nie wrzucaj go brutalnie, tylko z czułością, stopniowo zanurz w gorącej kąpieli za pomocą łyżki cedzakowej lub podobnego narzędzia. Gdy jajka znajdą się w garnku, zwiększ gaz.

Dopasuj rozmiar garnka do ilości jajek. Woda powinna przykrywać jajka na około 2,5 cm i nie powinny być maksymalnie stłoczone.

Po 3 minutach, wyjmij jajka i od razu polej zimną wodą, aby zastopować ich dalsze twardnienie.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko na twardo?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na twardo?

KuchmykiPodstawy

Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?

KuchmykiPodstawy

Jak szybko i prosto obrać jajko na miękko?