KuchmykiPodstawy

Jak pasteryzować jajka?

Aktualizacja

Jak pasteryzować jajka?

Niektóre przepisy np. na majonez wymagają surowych jaj. Takie prosto ze sklepu mogą mieć w sobie bakterie salmonelli. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia, pasteryzuj jajka zanim dodasz je do potrawy.

Pasteryzowane jajka – jak zrobić?

Przygotowanie pasteryzowanych jaj jest bardzo proste i niewiele więcej przy tym zachodu niż przy zwykłym gotowaniu. Potrzebujesz jedynie jaja, wodę oraz naczynia. Aby proces pasteryzacji miał sens, ważne jest sprawdzanie temperatury, więc zaopatrz się w termometr. Możesz też skorzystać ze sposobów na sprawdzenie temperatury bez użycia termometru.

Przygotuj jaja, które chcesz pasteryzować, weź te najświeższe. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Przepis na pasteryzowane jajka

Składniki i narzędzia:

Jaja w temperaturze pokojowej
Woda
Rondel
Termometr do sprawdzenia wody

Przygotowanie:

1. Przygotuj jajka

Jajka, które chcemy pasteryzować powinny być świeże i nieuszkodzone. Wyjmij jajka z lodówki około 20 minut przed pasteryzacją. Skorupka jajek w dotyku powinna mieć zbliżoną temperaturę do otoczenia. Nie używaj zimnych jajek, gdyż mogą się nie nagrzać równomiernie do temperatury, jaka jest potrzebna, aby zabić bakterie. A właśnie o zabicie tych szkodliwych bakterii nam chodzi.

2. Podgrzej jajka

Umieść jajka w rondelku. Dopasuj wielkość rondla tak, aby jajka znajdowały się na jednym poziomie. Zalej jajka zimną wodą około 2,5 centymetra ponad poziom jajek. Zamocuj termometr na rondlu i sprawdź, czy na pewno jego końcówka znajduje się w wodzie. Utrzymanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe, aby pasteryzacja zakończyła się sukcesem.

Na niewielkim gazie stopniowo podgrzewaj jajka, aż temperatura wody osiągnie 60 stopni Celsjusza. Nie pozwól, aby temperatura była wyższa niż 61 stopni Celsjusza. Jeśli przekroczysz ten próg, jajka mogą się niepostrzeżenie ugotować.

Utrzymuj temperaturę w granicach 60 stopni przez około 3 minuty dla dużych jaj.

3. Schłódź jajka

Po upływie 3 minut, za pomocą łyżki cedzakowej schłódź jajka pod bieżącą zimną wodą, lub przełóż je do miski z zimną wodą z lodem. Schładzaj do momentu, gdy jajka przestaną parować i ich temperatura zbliży się do temperatury pokojowej albo niższej.

Gdy ostygną, proces pasteryzacji można uznać za zakończony. Dobra robota!

4. Przełóż do lodówki

Pasteryzowane jajka możesz zużyć natychmiast, lecz także przechować na później w lodówce przez ponad tydzień.

Related posts
DIYPrzepisy

Jak zrobić majonez? Podstawowy przepis na domowy majonez

DecorDIY

Jakie jajka wybrać na pisanki?