
Oddzielanie żółtka od białka niekiedy sprawia trudności. Co można zrobić, aby w tym przypadku ułatwić sobie życie? Poznaj kilka prostych sposobów na oddzielenie żółtka i białka jaj.
1. Za pomocą plastikowej butelki
Przygotuj niewielką, plastikową butelkę. Rozbij jajko na talerz tak, aby nie uszkodzić żółtka. Naciśnij delikatnie butelkę, zbliż do żółtka, a następnie zassaj żółtko do środka.
2. Na dłoni
Rozbij nad miseczką jajko i przelej zawartość na czystą dłoń. Pozwól, aby białko przeciekło przez palce do podstawionej miseczki. Żółtko, które zostanie w dłoni przełóż do osobnego naczynia.
3. Z użyciem łyżki cedzakowej
Rozbij jajko i delikatnie przełóż je na łyżkę cedzakową. Podstaw miseczkę i delikatnie poruszaj łyżką do momentu, kiedy całe białko przeleci przez dziurki w łyżce. Przełóż żółtko z łyżki do osobnego naczynia.
4. Za pomocą separatora do żółtek
Użyj specjalnego separatora do żółtek. Narzędzie to występuje w dwóch wersjach: łyżki oraz gruszki zasysającej.