KuchmykiPodstawy

Jak najprościej oddzielić żółtko od białka jajka?

Jak najprościej oddzielić żółtko od białka jajka?

Oddzielanie żółtka od białka niekiedy sprawia trudności. Co można zrobić, aby w tym przypadku ułatwić sobie życie? Poznaj kilka prostych sposobów na oddzielenie żółtka i białka jaj.

1. Za pomocą plastikowej butelki

Przygotuj niewielką, plastikową butelkę. Rozbij jajko na talerz tak, aby nie uszkodzić żółtka. Naciśnij delikatnie butelkę, zbliż do żółtka, a następnie zassaj żółtko do środka.

2. Na dłoni

Rozbij nad miseczką jajko i przelej zawartość na czystą dłoń. Pozwól, aby białko przeciekło przez palce do podstawionej miseczki. Żółtko, które zostanie w dłoni przełóż do osobnego naczynia.

3. Z użyciem łyżki cedzakowej

Rozbij jajko i delikatnie przełóż je na łyżkę cedzakową. Podstaw miseczkę i delikatnie poruszaj łyżką do momentu, kiedy całe białko przeleci przez dziurki w łyżce. Przełóż żółtko z łyżki do osobnego naczynia.

4. Za pomocą separatora do żółtek

Użyj specjalnego separatora do żółtek. Narzędzie to występuje w dwóch wersjach: łyżki oraz gruszki zasysającej.

0
Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko na twardo?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na miękko?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na twardo?

KuchmykiPodstawy

Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?