KuchmykiPodstawy

Jak najprościej oddzielić żółtko od białka jajka?

Aktualizacja

Jak najprościej oddzielić żółtko od białka jajka?

Oddzielanie żółtka od białka niekiedy sprawia trudności. Co można zrobić, aby w tym przypadku ułatwić sobie życie? Poznaj kilka prostych sposobów na oddzielenie żółtka i białka jaj.

1. Za pomocą plastikowej butelki

Przygotuj niewielką, plastikową butelkę. Rozbij jajko na talerz tak, aby nie uszkodzić żółtka. Naciśnij delikatnie butelkę, zbliż do żółtka, a następnie zassaj żółtko do środka.

2. Na dłoni

Rozbij nad miseczką jajko i przelej zawartość na czystą dłoń. Pozwól, aby białko przeciekło przez palce do podstawionej miseczki. Żółtko, które zostanie w dłoni przełóż do osobnego naczynia.

3. Z użyciem łyżki cedzakowej

Rozbij jajko i delikatnie przełóż je na łyżkę cedzakową. Podstaw miseczkę i delikatnie poruszaj łyżką do momentu, kiedy całe białko przeleci przez dziurki w łyżce. Przełóż żółtko z łyżki do osobnego naczynia.

4. Za pomocą separatora do żółtek

Użyj specjalnego separatora do żółtek. Narzędzie to występuje w dwóch wersjach: łyżki oraz gruszki zasysającej.

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko na twardo?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na miękko?

PodstawyPrzepisy

Jak ugotować jajko na twardo?

KuchmykiPodstawy

Jak gotować jajka, aby nie pękały podczas gotowania?