KuchmykiPodstawy

Jak mrozić żółtka jaj?

Aktualizacja

Jak mrozić żółtka jaj?

Żółtka jaj można mrozić, jednak przed zamrożeniem wymagają kilku drobnych zabiegów. Przeczytaj, jak mrozić żółtka jaj, aby nadawały się do użycia

Wszystko o mrożeniu jajek

Czy można bezpiecznie mrozić żółtka jaj?

Mrożenie żółtek to świetny pomysł, jednak niewiele osób wie, że żółtka jaj po zamrożeniu bardzo zmieniają swoją konsystencję. Świeże żółtko, które jest dość gęste, ale nadal płynne, po mrożeniu zamienia się w zwarta kulkę, którą można pokroić na kawałki. W tej zmienionej formie nie połączy się z innymi składnikami, więc nie znajdzie zastosowania w wielu przepisach. Jednak istnieją sposoby na zachowanie płynnej konsystencji również po rozmrożeniu żółtka.

Jak przygotować żółtka do mrożenia?

Pamiętaj o zachowaniu zasad higieny. Podczas przygotowywania jajek mają szczególnie duże znaczenie ze względu na ryzyko Salmonelli. Dokładnie umyj jajka oraz pojemniki, które zamierzasz użyć do mrożenia. Rozdziel żółtka od białek i sprawdź, czy nie ma w nich pozostałości skorupek.

Sposób 1: Dodatek soli do żółtek jaj

Jeśli dodasz do roztrzepanych żółtek soli, zachowają one odpowiednią formę i będą nadawały się do użycia w kolejnych przepisach.
Na 4 żółtka użyj około pół grama soli (1/8 łyżeczki).

Sposób 2: Dodatek cukru lub syropu cukrowego do żółtek jaj

Podobnie jak w przypadku soli, roztrzep żółtka jaj, a następnie dodaj do nich odpowiednią ilość cukru lub syropu cukrowego.
Na 4 jajka użyj około 6,5 grama cukru lub syropu cukrowego.

Jak mrozić żółtka jaj – podsumowanie

Zobacz również:

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić ser?

PodstawyProdukty

Jak długo można przechowywać mięso, warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku?

KuchmykiPodstawy

Jak mrozić warzywa, aby zachować ich jakość?

KuchmykiProdukty

Jakie produkty żywnościowe można bezpiecznie mrozić? Ogólne zasady mrożenia żywności

Worth reading...
Mrożenie jajek w foremce do kostek lodu