PodstawyProdukty

Jak długo można przechowywać mięso, warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku?

Aktualizacja

Jak długo przechowywać produkty w zamrażalniku?

Masz wątpliwości, czy to co leży w zamrażalniku nadal jest dobre? A może planujesz zrobić zapasy i zastanawiasz się, jak długo można mrozić jedzenie? Zapoznaj się z terminami mrożenia różnych produktów spożywczych.

Ogólny termin mrożenia – 3 miesiące są OK

Teoretycznie mrożone produkty mogą być przechowywane nawet latami i być zdatne do spożycia. Jednak w praktyce pojawiają się głosy i historie o zatruciach spowodowanych spożyciem produktów, które zbyt długo „przesiedziały” w zamrażalniku.

Ogólnie przyjmuje się, że 3 miesiące to taki uniwersalny i bezpieczny okres mrożenia żywności. Dotyczy to wszystkich produktów, w tym: surowego i ugotowanego lub upieczonego mięsa, przygotowanych dań, chleba, owoców i warzyw.

Faktyczna jakość mrożonego produktu po rozmrożeniu będzie zależeć od kilku czynników: czy produkt był świeży w momencie zamrażania, jak był zabezpieczony / opakowany, jak długo się zamrażał, jaka temperatura jest w zamrażalniku, w którym był przechowywany.

Jak długo można przechowywać produkty w zamrażalniku?

W poniższych tabelach znajdziesz terminy mrożenia najbardziej popularnych produktów spożywczych.

Jak długo można mrozić mięso? Terminy mrożenia mięsa
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Kotlety wieprzowe 4-6 miesięcy
Kotlety wołowe 6 miesięcy
Mięso mielone 2 miesiące
Mięso drobiowe 3 miesiące
Mięso wieprzowe 6 miesięcy
Mięso cielęce 6 miesięcy
Mięso wołowe 8 miesięcy
Mięso baranie 8 miesięcy
Pieczeń wołowa 12 miesięcy
Steki 6-12 miesięcy
Jak długo można mrozić wędliny? Terminy mrożenia wędlin i kiełbasy
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Boczek 1 miesiąc
Kiełbasa 1-2 miesiące
Szynka (gotowana) 2 miesiące
Wędliny 6 miesięcy
Jak długo mrozić ryby? Terminy mrożenia ryb
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Chude ryby 6 miesięcy
Śledzie 2 miesiące
Ryby 4-6 miesięcy
Jk długo można mrozić warzywa? Terminy mrożenia warzyw
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Bakłażan 12 miesięcy
Cukinia 12 miesięcy
Dynia 12 miesięcy
Fasolka szparagowa 8 miesięcy
Kabaczek 12 miesięcy
Papryka 12 miesięcy
Pomidory 2 miesiące
Sałata niezalecane
Seler niezalecane
Szpinak 12 miesięcy
6-12 miesięcy
Jak długo można mrozić owoce? Terminy mrożenia owoców
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Awokado 3 miesiące
Banany 3 miesiące
Borówki 6 miesięcy
Brzoskwinie 6 miesiący
Jagody 3-4 miesiące
Maliny 3-4 miesiące
Morele 2-4 miesięcy
Nektarynki 6-12 miesięcy
Sok owocowy domowej roboty 6 miesięcy
Śliwki 8 miesięcy
Truskawki 3-4 miesiące
Wiśnie 3-4 miesiące
Żurawina 6 miesięcy
Jak długo mrozić chleb i ciasto? Terminy mrożenia chleba i ciasta
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Bułki 2-3 miesiące
Ciasto na chleb (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto na placek drożdżowy (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto francuskie (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto kruche (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto na pizzę (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto owocowe 6-8 miesięcy
Chleb 2-3 miesiące
Muffiny 6-12 miesięcy
Naleśniki 3 miesiące
Sernik 2-3 miesiące
Jak długo mrozić mleko? Terminy mrożenia nabiału
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Feta niezalecane
Jajka (surowe) 1 miesiąc
Jogurt 1-2 miesiące
Masło 6-9 miesięcy
Margaryna 12 miesięcy
Mleko 3-6 miesięcy
Mozarella (świeża) niezalecane
Parmezan niezalecane
Ser 6 miesięcy
Serek wiejski niezalecane
Śmietanka 30% 4 miesiące
Jak długo można mrozić zioła, miód, mąkę? Terminy mrożenia zioła, mąka, etc
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Dania gotowe 2-4 miesiące
Makaron (ugotowany) 3 miesiące
Przyprawy 12 miesięcy
Ryż (ugotowany) 3 miesiące
Zioła 12 miesięcy
Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić ser?

KuchmykiPodstawy

Jak mrozić warzywa, aby zachować ich jakość?

KuchmykiPodstawy

Blanszowanie warzyw - jak to się robi?

KuchmykiProdukty

Jakie produkty żywnościowe można bezpiecznie mrozić? Ogólne zasady mrożenia żywności