KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić jajko w skorupce?

Aktualizacja

Czy można mrozić surowe jajko w skorupce?

W jaki sposób zamrozić jajko w skorupce, aby nadawało się później do użycia? Czy takie jajka można bezpiecznie zjeść?

Wszystko o mrożeniu jajek

Mrożenie surowych jajek w skorupce nie jest niestety dobrym sposobem przechowania ich na póżniej. Zamrożone w ten sposób jajka mogą nie nadawać się do spożycia i nieść potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Czy jeśli jajka zamarzły przypadkowo, to trzeba je wyrzucić? Przeczytaj, co się dzieje z surowymi jajkami w skorupkach po zamrożeniu.

Zobacz również:

Czy warto zamrozić jajko w skorupce?

Jeżeli zastanawiasz się, czy zamrozić jajka w skorupkach, weź pod uwagę, że najprawdopodobniej wszystkie lub większość z nich pęknie. Zawartość jajka pod wpływem bardzo niskiej temperatury zmieni swoją strukturę i zwiększy objętość, co spowoduje rozsadzenie skorupki od wewnątrz i jej pęknięcie.

Czy można zamrozić jajka w skorupce?
Nasz test: 10 na 10 jaj pękło w wyniku mrożenia

Czy można zjeść jajko, którego skorupka pękła podczas mrożenia?

Jeśli skorupka pęknie podczas mrożenia, to takie jajko najbezpieczniej wyrzucić. Na powierzchni jajka mogą bytować bakterie Salmonelli, więc podczas uszkodzenia skorupki istnieje ryzyko, że dostaną się do wewnątrz jajka. Takie jajko stanowi potencjalne źródło zakażenia tą groźną chorobą.

Czy jajko, którego skorupka nie pękła podczas mrożenia można bezpiecznie zjeść?

Jeśli skorupka nie uległa uszkodzeniu podczas mrożenia, to takie jajko można umyć, rozmrozić, ugotować i bezpiecznie zjeść. Pamiętaj, że rozmrożone jajko nie będzie się nadawało do wszystkich zastosowań ze względu na zmienioną konsystencję.

Zobacz również:

Jak zmienia się konsystencja jajka po rozmrożeniu?

Jajko zmienia konsystencję po rozmrożeniu. Najlepiej widać to po żółtku, które nabiera zwartej, żelowej konsystencji. Białko staje się rzadsze i rozlewa się na boki. Rozmrożone jajka mogą się nie nadawać do przygotowania potraw, w których istotne jest połączenie żółtka z innymi składnikami, więc najlepiej ugotować je na twardo. Jeżeli chcesz z rozmrożonych białek ubić pianę, daj im trochę czasu (około 30 minut), aby nabrały pokojowej temperatury.

Jak długo można przechowywać mrożone jajka?

Zamrożone jajka można przechowywać do roku czasu (12 miesięcy). Nie zamrażaj ponownie tych samych jajek.

Jak rozmrażać jajka?

1. Przed rozmrażaniem dokładnie umyj jajka. Przełóż umyte zamrożone jajka na noc do lodówki. Rano powinny być w stanie pozwalającym na użycie.

2. Zamrożone jajka umyj, obierz, a następnie przełóż do woreczka, słoika lub pojemniczka. Następnie pojemnik włóż do ciepłej wody na około 5 minut.

3. Nie rozmrażaj jajek w mikrofali. Jajka rozmrażają się nierównomiernie, więc białko pod wpływem ciepła może się ściąć, podczas gdy żółtko nadal pozostanie nie rozmrożone.

Czy można zamrozić jajko w skorupce?

Czy można zamrozić jajko w skorupce – podsumowanie

Nie powinno się mrozić jajek w skorupkach, gdyż podczas mrożenia z reguły pękają.
Jeśli zdarzyło Ci się, że jajka zamarzły w całości, jednak skorupka nie jest uszkodzona, można je po rozmrożeniu użyć.
Surowe jajka po zamrożeniu zmieniają swoją konsystencję.
Jajka po zamrożeniu przechowuj w zamrażalniku maksymalnie do 12 miesięcy.
Zużyj jajka natychmiast po rozmrożeniu. Nie przechowuj rozmrożonych jajek.

Czytaj również: Wszystko o mrożeniu jajek

Related posts
KuchmykiPodstawy

Czy można zamrozić ser?

PodstawyProdukty

Jak długo można przechowywać mięso, warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku?

KuchmykiPodstawy

Jak mrozić warzywa, aby zachować ich jakość?

KuchmykiProdukty

Jakie produkty żywnościowe można bezpiecznie mrozić? Ogólne zasady mrożenia żywności

Worth reading...
Mrożenie jajek w foremce do kostek lodu