
Jeżeli rozważasz zamrożenie jajek ugotowanych na twardo, przeczytaj, czy można to zrobić i w jaki sposób
Czy można zamrozić jajko na twardo?
Jajko na twardo zamrożone w całości w skorupce lub bez, nie będzie dobrze smakowało po rozmrożeniu. Białko w wyniku mrożenia robi się wodniste, sztywne i gumowate, a tym samym mało apetyczne. Natomiast żółtko jaja na twardo wyjątkowo dobrze znosi mrożenie, więc można zamrozić je osobno.

Czytaj również: Wszystko na temat mrożenia jajek
O czym trzeba pamiętać przed mrożeniem jajek na twardo?
Ugotowane na twardo jajka, aby zachowały świeżość, nie powinny stać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Jeżeli przechowujesz jajka na twardo w lodówce, umieść je w szczelnych, płytkich pojemnikach, w woreczkach przeznaczonych do przechowywania żywności lub owiń szczelnie folią do żywności. Tak przygotowane jajka można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Nie zamrażaj jajek, których świeżość budzi wątpliwości.
Jak zamrozić jajko na twardo?
Przede wszystkim oddziel białko od żółtka. Białko jajka możesz włożyć do lodówki i przechować je do tygodnia czasu aż do ponownego użycia. Jeżeli chcesz je zużyć natychmiast, skorzystaj z prostego przepisu na szybkie danie, na przykład pastę lub faszerowane jajka. Nie zamrażaj jajka na twardo w całości w skorupce lub bez, ani samego białka, ponieważ po rozmrożeniu nie będzie smaczne.
Żółtko jajka na twardo nadaje się do mrożenia
Żółtko jajka umieść w szczelnym foliowym woreczku lub pojemniku do mrożenia żywności, opisz datą i włóż do zamrażalnika. Zamrożone żółtka przechowuj w zamrażalniku maksymalnie 3 miesiące. W razie potrzeby rozmróź przekładając je na noc do lodówki lub szybciej w temperaturze pokojowej, jednak zużyj natychmiast po rozmrożeniu.