Less WasteProdukty

Co to jest trend „Root to Stem”?

Aktualizacja

Gotowanie root-to-stem

Jeśli chcesz zacząć gotować w duchu „Root to Stem”, musisz być gotowy na spożycie wszystkich jadalnych części roślin od korzenia po liście.

Root to Stem to takie podejście do produktów roślinnych, które zakłada całkowite ich spożycie i tym samym minimalizowanie ilości odpadów. Wiele roślin i warzyw jest w całości jadalnych od korzenia poprzez łodygę i skórkę a kończąc na liściach. Czy próbowaliście kiedykolwiek zjeść liście kalafiora lub brokułu? Te i inne części roślin, mimo bogatych wartości odżywczych, często lądują w koszu na śmieci, gdyż nie wiemy, jak je przyrządzić.

Wybieraj produkty świadomie

Nie wszystkie produkty będą nadawały się do spożycia w całości. Pamiętajmy o tym, kiedy na fali entuzjazmu zaczniemy zjadać wszystkie warzywa i owoce wraz ze skórką. Niektóre produkty są pryskane i zawierają szkodliwe substancje, których nie da się usunąć poprzez umycie czy sparzenie gorącą wodą. Na szczególną uwagę zasługują tutaj cytrusy, banany oraz inne owoce, które są spryskiwane silnymi środkami chemicznymi, aby przetrwały import do naszego kraju.

Jakie rośliny można spożywać w całości w duchu Root to Stem?

Rzepa

Zarówno chrupiący korzeń jak i część zielona tej rośliny jest jadalna. Liście rzepy zawierają dużo więcej witamin iż jej korzeń.

Rzepa Jak gotować Root-to-stem?

Burak

W młodych buraczkach doceniamy korzeń i liście, jednak łodyga też nadaje się do jedzenia. Łodygę buraka możesz pokroić na małe kawałki i podsmażyć.

Burak Jak gotować Root-to-stem

Brokuł

Łodyga brokuła jest jadalna tak jak jego kwiat. Wystarczy ją pokroić i można dodać do każdej sałatki.

Brokuł

Marchew

Chociaż ciężko znaleźć marchewki z zieloną częścią, to warto takich poszukać, gdyż może stanowić ciekawy dodatek do dania.

Marchew

Ziemniaki

Najwięcej błonnika znajduje się w skórce ziemniaków. Wyszoruj je i przyrządź wraz ze skórką gotowane lub pieczone ziemniaki.

Ziemniaki

Gotujesz zgodnie z filozofią root to stem? Uważasz, że to ciekawy sposób na przygotowanie jedzenia?

Related posts
KuchmykiPodstawy

Blanszowanie warzyw - jak to się robi?

KuchmykiLess Waste

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu? Zobacz sposoby

Less WasteProdukty

Czy wiesz, że łupiny cebuli to źródło cennych składników?

Produkty

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

Dodaj komentarz